Na hlavný obsah

„Šuplíkoví vyšetrovatelia dostali voľnú ruku,“ reaguje exvyšetrovateľ na Očistec

Téme sa venovali hostia v relácii Rádia Slovensko.

„Šuplíkoví vyšetrovatelia dostali voľnú ruku,“ reaguje exvyšetrovateľ na Očistec
NAKA 5. novembra 2020 v skorých ranných hodinách zasahovala v dome bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Foto: TASR

Slovenskom sa prehnala vlna zatýkania. Akciu Víchrica vystriedal Očistec a v putách skončila niekdajšia špička polície.

„Od roku 2012 do roku 2017 nebol na Slovensku odsúdený za korupciu a súvisiace skutky žiadny vysoko postavený politik či funkcionár. To by mohlo znamenať, že korupcia buď na Slovensku naozaj neexistuje, alebo nebola v týchto rokoch stíhaná,“ vyhlásil právnik Transparency International Slovensko Ján Ivančík.

Pripomenul, že 95 percent obvinení, ktoré sa dostanú pred súd, končí obžalovaním, problém preto skôr vidí na úrovni vyšetrovania. „Myslím si, že aj tieto zásahy sú dôkazom toho, že na Slovensku je to z pohľadu korupcie veľmi zlé,“ dodal. O zatýkaní najvyšších policajných predstaviteľov diskutoval v piatkovej (6. 11.) relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky s bývalým vyšetrovateľom Júliusom Šárayom.

Bývalý šéf protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer (v sivom kabáte) pri rodinnom dome, v ktorom zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Na mieste sa objavil ráno po tom, ako boli obete v dome nájdené. Na mieste podľa viacerých odborníkov z prostredia polície nemal čo robiť.Foto: TASR
Foto: TASR

Okrem bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara vo štvrtok 5. novembra v skorých ranných hodinách zadržali aj exšéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška, bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera, bývalého šéfa odposluchov Slovenskej informačnej služby Mariána Zetocha a bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka a ďalších. Podľa vyšetrovateľa fungovali ako zločinecká skupina, obvinil ich aj z podplácania, zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, spomínajú sa státisícové úplatky. Do celej skupiny malo patriť trinásť ľudí na vrchole s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom.

„Ak už bolo vznesené obvinenie, nejaký dôkaz tam musí byť,“ domnieva sa Šáray. To, či je vyšetrovací spis podložený kvalitným dôkazovým materiálom podľa neho zabezpečuje aj dozorujúci prokurátor. Ten sa už vopred pripravuje na sťažnosť proti vzneseniu obvinenia. „Preto dobre komunikuje s vyšetrovateľom, aby sa nestalo, že im to hneď zmarí,“ vysvetlil.

Šáray a Ivančík si myslia, že zatýkacie akcie posledných dní sú pravdepodobne dôsledkom toho, že vyšetrovatelia majú po rokoch rozviazané ruky.

Celú reláciu Z prvej ruky si môžete vypočuť v archíve na stránke RTVS https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1175 alebo v podcastovej aplikácii Apple Podcasts, Spotify alebo Google Podcasts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko