Na hlavný obsah

Syna brazílskeho prezidenta Bolsonara obvinili z viacerých trestných činov

Jeho otec chcel po víťazstve vo voľbách zbaviť krajinu korupcie.

Syna brazílskeho prezidenta Bolsonara obvinili z viacerých trestných činov
Senátor Flávio Bolsonaro s fanúšikmi svojho otca. (7. septembra 2020) Foto: SITA

Prokuratúra v brazílskom štáte Rio de Janeiro obvinila najstaršieho syna prezidenta Jaira Bolsonara – Flávia – zo sprenevery, riadenia zločineckej organizácie a prania špinavých peňazí. Skutky mal spáchať v čase, keď pôsobil ako poslanec v zákonodarnom zbore štátu Rio de Janeiro v rokoch 2007-2018.

Obvinenia voči 16 ďalším osobám a Fláviovi Bolsonarovi, ktorý v súčasnosti pôsobí ako senátor za štát Rio de Janeiro v hornej komore brazílskeho federálneho parlamentu, boli vznesené 19. októbra. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré prokuratúra zverejnila na svojej webovej stránke.

Prokuratúra tvrdí, že Flávio Bolsonaro používal schému, podľa ktorej si pre vlastný prospech odčerpával časť z platov svojich zamestnancov financovaných z verejných zdrojov. Tých zamestnal pod podmienkou, že s tým budú súhlasiť, píše denník The New York Times. Flávio na sociálnej sieti obvinenia poprel a vyjadril presvedčenie, že súdy ich neprijmú.

Flávio Bolsonaro (vľavo) po boku svojho otca, súčasného prezidenta Brazílie, Jaira Bolsonara.Foto: SITA
Foto: SITA

Podozrivý bojovník s korupciou

Jeho otec Jair vyhral v roku 2018 prezidentské voľby, v ktorých sa prezentoval ako politický outsider schopný zbaviť Brazíliu vysokej miery zločinnosti a korupcie, do ktorej bola – ako sa ukázalo za posledné roky – zapletená prakticky celá politická elita.

Jeho čestné úmysly čelili pochybnostiam pre vyšetrovanie jeho synov, ako aj rezignáciu bývalého ministra spravodlivosti a bezpečnosti Sérgia Mora. Ten vyhlásil, že sa Bolsonaro pokúšal „zasahovať“ do policajného vyšetrovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet