Na hlavný obsah

SZĽH predstavil rozpočet na rok 2021 i ďalšie novinky

Zisk z MS sa postupne rozdelí medzi kluby.

SZĽH predstavil rozpočet na rok 2021 i ďalšie novinky
Na snímke zľava prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan a výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ. Foto: TASR

Delegáti Kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) na svojom štvrtkovom (26. 11.) zasadnutí rozhodli o spôsobe prerozdelenia zisku z vlaňajších majstrovstiev sveta v Bratislave a Košiciach. Zaviedli systém tzv. mandátnych trénerov, na základe ktorého sa bude zväz minimálne najbližšie tri roky spolupodieľať na výplatách pre trénerov v kluboch.

Vyčlenili sumu na korona pomoc

„Vďaka tomu by mali byť tréneri v kluboch lepšie zaplatení. Boli by sme radi, keby kluby z týchto peňazí v budúcnosti vytvorili aj pozíciu mládežníckeho šéftrénera,“ informoval po skončení kongresu prezident SZĽH Miroslav Šatan. O použití zisku z MS 2019 nemohol rozhodnúť Výkonný výbor SZĽH, keďže ten môže rozhodovať o financiách iba do sumy neprevyšujúcej dva milióny eur.

Na snímke prezident SZĽH) Miroslav Šatan. FOTO: TASR

Zo sumy z MS bola už vyplatená tzv. korona pomoc pre kluby vo výške viac ako 1,1 milióna eur. Zvyšných 3,7 milióna eur rozdelí zväz nasledovným kľúčom – väčšina pôjde na mandátnych trénerov kategórie dorast a junior a hlavných trénerov kategórie do 16 rokov po dobu minimálne troch rokov. Zvyšok pôjde na materiálnu podporu pre rozhodcov, hokejové tréningové centrum a príspevok na extraligu žien.

„Celková suma, ktorá pôjde do klubov navyše zo zisku z majstrovstiev sveta, je ročne približne 700 000 eur. Ak má klub plnú štruktúru, tak prispievame na troch jeho trénerov. Klub si vie takto cez mandátne zmluvy trénerov prilepšiť o 20 000 eur. Program má trvať tri roky, zostala nám zo zisku ešte vyše miliónová rezerva, máme plány, ako ju v budúcnosti využijeme. Chceli by sme postaviť zväzové tréningové centrum, v ktorom by mohli trénovať naše reprezentácie. Také niečo nám tu chýba,“ povedal Šatan.

Šatan: Systém financovania sa meniť nebude

Na kongrese schválili po dlhšej diskusii aj rozpočet SZĽH pre rok 2021. „Veci sme nastavili tak, aby systém bol v budúcnosti viac férový a transparentný, aby mal jasne zadefinované pravidlá, aby každý na úrovni klubov vedel, s čím môže plánovať na tri, štyri či päť rokov dopredu. Je to zadefinované ako priamy príspevok pre kluby. Systém financovania by sa nemal v najbližších rokoch meniť. Ako sme efektívne začali plánovať na úrovni zväzu, to isté sme chceli umožniť klubom. Najväčší benefit toho je, že viac peňazí pôjde priamo do klubov a zároveň budú vedieť, kedy a koľko im príde nielen na najbližšie roky, ale aj tie nasledujúce roky. Prešlo to drvivou väčšinou delegátov,“ uviedol výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ.

Na snímke výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ. FOTO: TASR

Kontrolór SZĽH bude po novom môcť monitorovať všetky dcérske spoločnosti ako marketing SZĽH. „Túto zmenu vítame, navrhovali sme ju už dávnejšie. Chceme byť v týchto veciach viac transparentní,“ povedal generálny sekretár SZĽH Ivan Pulkert. V súčasnosti zastáva funkciu kontrolóra SZĽH Jaromír Šmátrala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport