Na hlavný obsah

Testovanie na školách by malo byť povinné, zdôrazňuje Únia miest Slovenska

Inak podľa nej nebude mať zmysel.

Testovanie na školách by malo byť povinné, zdôrazňuje Únia miest Slovenska
Na Slovensku sa začalo celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Testovať sa bude od soboty 31. októbra do nedele 1. novembra. Foto: TASR

Otváranie škôl bude spojené s testovaním pedagogických a nepedagogických zamestnancov škôl, rodičov a žiakov 2. stupňa. Únia miest Slovenska (ÚMS) vo štvrtok (26. 11.) vyhlásila, že je pripravená podporiť testovanie na základných školách, ktorých zriaďovateľom je samospráva. Je však presvedčená, že pre úspešnosť a zmysluplnosť projektu musí byť testovanie povinné. Očakáva, že to legislatívne dorieši štát.

 „Cieľom tohto projektu je dostať deti do škôl ešte pred Vianocami a na tom nám všetkým prioritne záleží. Mnohí z nás sú rodičmi a sme presvedčení, že je nevyhnutné, aby sa naše deti vrátili späť do vzdelávacieho procesu. A to za dodržiavania prísnych hygienických a bezpečnostných pravidiel, o ktorých rozhodujú odborníci,“ reagoval prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Mestá veria, že pokiaľ bude testovanie povinné a pokiaľ budú všetci partneri zodpovedne spolupracovať, dokážu tento projekt úspešne zvládnuť.

„Mestá sú pripravené zabezpečiť administratívny a zdravotnícky personál, s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva vyberú vhodné priestory pre testovanie. Štát zabezpečí testy, certifikáty, ochranné prostriedky a financovanie administratívneho a zdravotníckeho personálu,“ dodala Únia miest Slovenska.

ÚMS, Ministerstvo školstva SR a zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o podmienkach spoločne rokovali v piatok (27. 11.), detaily otvárania škôl neboli ani po tomto stretnutí známe.

Pilotné testovanie nebude celoplošné

„Ešte je tam množstvo otázok, na ktoré hľadáme odpoveď a verím, že do pondelka (30. 11.) to vyriešime a predložíme návrh Ústrednému krízovému štábu. Ten rozhodne, či do toho pôjdeme alebo nepôjdeme, prípadne budem opätovne navrhovať náš semafor, podľa ktorého sme fungovali v predchádzajúcom období,“ povedal po piatkovom stretnutí minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Dodal, že aktuálne nie je reálne zabezpečiť testovanie plošne pre všetkých.„Takže teraz pôjdeme do určitých pilotných overovaní,“ uviedol. Detaily nezverejnil, keďže ministerstvo komunikuje so zriaďovateľmi a samosprávami a zisťuje záujem škôl a následne aj rodičov.

Alena Petáková zo Združenia základných škôl Slovenska po stretnutí podotkla, že školy vnímajú veľmi pozitívne to, že testovania sa ujali samosprávy ako zriaďovatelia škôl. „Školy samotné by to nezvládli zorganizovať,“ vysvetlila. Pre žiakov druhého stupňa je podľa nej veľmi dôležité, aby sa čím skôr vrátili k prezenčnej výučbe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko