Na hlavný obsah

Ukrajinského prezidenta hospitalizovali. Krajina zavedie víkendové karantény

Hlava štátu pracuje z nemocnice.

Ukrajinského prezidenta hospitalizovali. Krajina zavedie víkendové karantény
Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v pondelok (9. 11.) informoval, že má pozitívny test na koronavírus, bol hospitalizovaný, informuje ukrajinská agentúra Unian. V nemocnici je aj šéf jeho kancelárie Andrij Jermak.

Poradca šéfa prezidentskej kancelárie Michail Podoľak spresnil, že Zelenskyj a Jermak pokračujú vo svojej práci z nemocnice, „jediným ich obmedzením je izolácia“.

Vláda sa v snahe obmedziť prudké šírenie nákazy rozhodla zriecť sa „chytrých“ karantén v jednotlivých regiónoch a zavádza nové celoštátne obmedzenia. Od 14. novembra do konca mesiaca budú platiť pre všetkých Ukrajincov víkendové karantény. Tie v sobotu a nedeľu obmedzia činnosť stravovacích zariadení, fitnescentier, telocviční, plavární, nákupných a zábavných centier, kultúrnych inštitúcií. Otvorené zostanú obchody s potravinami, finančné inštitúcie, pošty, lekárne, zdravotnícke zariadenia a veterinárne lekárne. Výnimka platí aj pre čerpacie stanice.

„Ak nič nepodnikneme, tak už okolo 10. alebo 15. decembra nebude zdravotnícky systém schopný prijať žiadneho pacienta, pretože miesto v nemocniciach nebude ani na chodbách,“ varoval v stredu premiér Denys Šmyhal na rokovaní kabinetu.

Ukrajina má 11 507 nových prípadov nákazy za ostatný deň, ďalších 198 pacientov s ochorením COVID-19 zomrelo. Od začiatku pandémie sa tam nakazilo už vyše pol milióna ľudí a 9 145 z nich zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet