Na hlavný obsah

Útočník z Viedne nekúpil strelivo na Slovensku, vyvracia polícia

Pri útoku zahynuli štyria civilisti.

Útočník z Viedne nekúpil strelivo na Slovensku, vyvracia polícia
Teroristický útok vo Viedni. (2. novembra 2020) Foto: SITA/AP

Strojca teroristického útoku vo Viedni nepoužil muníciu zo Slovenska. Ako informovala hovorkyňa prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová, slovenská polícia v lete zachytila informáciu, že sa podozrivé osoby z Rakúska snažili nakúpiť muníciu na našom území. Nákup sa im podľa nej uskutočniť nepodarilo.

„Informáciu sme hneď poslali rakúskym kolegom. Viac sa k danej veci vyjadrovať nebudeme, aby sme neohrozili vyšetrovanie v Rakúsku,” dodala Bárdyová.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v tejto súvislosti pripomenul, že nákup munície do zbrane, ktorá bola použitá pri útoku, je podmienený napríklad zbrojným preukazom a nákupným povolením. Aj preto pri snahe o nákup na Slovensku nemohol byť úspešný. Mikulec zároveň označil za špekulácie dohady, že by páchateľ mohol mať na Slovensku komplicov. „Toto je vec, ktorú rakúske orgány prešetrujú a my sme im absolútne k dispozícii,“ dodal.

Pondelňajší (2. 11.) teroristický útok vo Viedni sa odohral krátko po 20.00 h v centre mesta, kde si ľudia užívali poslednú noc v reštauráciách a baroch pred začatím pandemického lockdownu. Podľa rakúskych úradov je za útok zodpovedný dvadsaťročný sympatizant Islamského štátu Kujtim Fejzulai z Mödlingu v Dolnom Rakúsku.

Vyčíňanie mladíka so severomacedónskymi koreňmi si vyžiadalo štyri obete a približne 20 zranených. Minimálne šiesti z nich sú vo vážnom stave. Fajzulaia, ktorý mal okrem pušky aj atrapu výbušného opasku, pištoľ a mačetu, polícia zastrelila.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko