Na hlavný obsah

Útočníka z Viedne v lete rakúske úrady sledovali, potom prestali

Atentátnik po meste sprevádzal islamistov.

Útočníka z Viedne v lete rakúske úrady sledovali, potom prestali
Policajti v centre Viedne. Foto: SITA/AP

Viedenský atentátnik tento rok v lete sprevádzal po rakúskej metropole islamistických radikálov z Nemecka a Švajčiarska a pravdepodobne ich aj zoznámil s miestnou islamistickou scénou. Potom ako odišiel na Slovensko s cieľom obstarať si muníciu, ho rakúske úrady prestali sledovať. Vyplýva to z informácií, ktoré má k dispozícii agentúra APA.

Franz Ruf z rakúskeho ministerstva vnútra v pondelok 9. novembra potvrdil, že sa atentátnik Kujtim Fejzulai stretol nielen so štvoricou Nemcov, ktorých v tej dobe sledovali, ale tiež s dvoma mužmi, ktorých minulý týždeň zatkli vo Švajčiarsku. Nemecké a švajčiarske úrady už v minulom týždni potvrdili, že v súvislosti s viedenským útokom vyšetrujú niekoľko osôb.

Kamarátom predstavili islamistickú scénu

Podľa APA sa objavuje otázka, prečo v lete pozorovanie neskoršieho atentátnika prerušili.

Fejzulaia ešte v polovici júla úrady niekoľko dní sledovali spoločne s ďalšími osobami podozrivými z teroristickej činnosti. Keď 21. júla odišiel na Slovensko, rakúska kontrarozviedka so sledovaním prestala. Slovenské úrady mali následne rakúskych kolegov upozorniť, že dvojica osôb z Rakúska sa pokúsila nakúpiť strelivo v Bratislave. Trvalo niekoľko týždňov, kým sa podarilo osoby stotožniť.

Ešte pred útočníkovou cestou na Slovensko mali rakúske úrady detailne sledovať, ako spolu so svojimi známymi z Viedne vyzdvihol na letisku vo Schwechate štyroch podobne zmýšľajúcich z Nemecka a Švajčiarska. Nemecké úrady pritom podľa informácií APA taktiež upozornili rakúsku kontrarozviedku, že do krajiny pravdepodobne smerujú dvaja radikáli z Nemecka.

Fejzulai hosťom zo zahraničia, ktorých nechával nocovať aj u seba, spolu so známymi predstavil Viedeň, miestnu islamistickú scénu, spoločne chodili do reštaurácií a tiež navštevovali mešity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko