Na hlavný obsah

Útok vo Viedni spáchal stúpenec Islamského štátu, usmrtil štyroch ľudí

Polícia zastrelila útočníka, nemusel však byť jediný.

Útok vo Viedni spáchal stúpenec Islamského štátu, usmrtil štyroch ľudí
Policajti hliadkujú na ulici, kde došlo k streľbe v centre Viedne. Foto: TASR/AP

Pondelňajší (2. 11.) teroristický útok v centre Viedne mal islamistický motív, uviedol v utorok ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Polícia informovala, že pri útoku zahynuli štyria ľudia, píše ČTK s dodatkom, že zranenia utrpelo 17 ľudí vrátane policajta, z toho šiesti sú vo vážnom stave.

Útočníka polícia zastrelila. Podľa Nehammera bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Bol vyzbrojený útočnou puškou, mal na sebe atrapu vesty s výbušninami a zjavne chcel spôsobiť paniku, uviedol Nehammer. Útok v centre Viedne spáchal zrejme len jeden islamský terorista, i keď podľa pôvodných správ mohli byť až štyria.

„Nemôžeme nateraz vylúčiť, že existujú aj ďalší páchatelia,“ uviedol Nehammer. Podľa agentúry AP označil streľbu za útok na rakúske hodnoty a demokratickú spoločnosť.

Vo Viedni je momentálne nasadených približne 1 000 policajtov. Úrady varovali, aby sa ľudia vyhýbali centru mesta. Polícia zatiaľ dohromady zatkla 14 osôb, ktoré vypočúvajú v súvislosti s útokom.

Strelec spustil v pondelok okolo 20.00 h paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchateľ mal útočné pušky. K útokom došlo na šiestich miestach vrátane synagógy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet