Na hlavný obsah

V kauze vraždy francúzskeho učiteľa Patyho padli ďalšie obvinenia

Úrady rozšírili počet obvinených o štyroch tínedžerov.

V kauze vraždy francúzskeho učiteľa Patyho padli ďalšie obvinenia
Ľudia držia fotografiu zosnulého učiteľa dejepisu a geografie Samuela Patyho počas spomienkového pochodu v meste Conflans-Sainte-Honorine. Foto: TASR/AP

Ďalších štyroch tínedžerov obvinili v prípade vraždy francúzskeho učiteľa Samuela Patyho, ktorý svojim žiakom v rámci diskusie o slobode prejavu ukázal karikatúry islamského proroka Mohameda. Informovala o tom vo štvrtok (26. 11.) agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia francúzskej justície.  

Traja z nich údajne pomohli 18-ročnému útočníkovi identifikovať učiteľa Patyho. Voči týmto mladistvým vo veku 13 až 14 rokov vzniesli obvinenia zo spolupáchateľstva pri úkladnej vražde súvisiacej z terorizmom, priblížil zdroj AFP.

Štvrtou obvinenou je dcéra autora internetovej kampane namierenej proti Patymu. Tínedžerka je obvinená z urážky na cti za jej popis priebehu vyučovania, počas ktorého Paty žiakom ukazoval karikatúry z magazínu Charlie Hebdo. Dievča sa však v skutočnosti na vyučovaní nezúčastnilo, približuje AFP.

Francúzske úrady minulý mesiac vzniesli obvinenia zo spolupáchateľstva voči dvom tínedžerom vo veku 14 a 15 rokov v súvislosti s brutálnou vraždou učiteľa. Žiaci vrahovi potvrdili učiteľovu totožnosť, za čo od útočníka dostali od 300 do 350 eur, informovala vtedy francúzska protiteroristická prokuratúra. Mladiství počas výsluchu tvrdili, že útočník podľa vlastných slov chcel Patyho zbiť, a tak ho prinútiť k ospravedlneniu sa za použitie karikatúr. Polícia už v súvislosti s vraždou začala obvinila celkom 14 ľudí. 

K brutálnej vražde učiteľa Patyho došlo 16. októbra v meste Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža. Učiteľa zavraždil 18-ročný islamista čečenského pôvodu Abdoullakh Anzor priamo pred školou, v ktorej učil. Svojej obeti dlhým nožom oddelil hlavu od tela. Polícia útočníka neskôr zastrelila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet