Na hlavný obsah

V Košiciach vyplatia mestským častiam po celoplošnom testovaní štvrť milióna eur

Podľa mesta je dôležité čo najskôr odmeniť ľudí, ktorí sa na testovaní podieľali.

V Košiciach vyplatia mestským častiam po celoplošnom testovaní štvrť milióna eur
Na snímke Dóm sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR

Takmer štvrť milióna eur zo svojho rezervného fondu vyčlenilo mesto Košice mestským častiam (MČ) na kompenzáciu nákladov spojených s organizáciou víkendového celoplošného testovania.

Pokyn na okamžité vyplatenie 18 000 eur pre všetkých osem veľkých MČ a 6 000 eur ďalším 14 malým MČ vydal v pondelok (2 .11.) primátor Jaroslav Polaček. Podľa magistrátu to súvisí s tým, že MČ museli zo svojich rozpočtov opätovne prefinancovať neočakávané výdavky súvisiace s aktuálnym mimoriadnym stavom.

Ako zdôraznil, ide o zálohu a mesto neskôr vyplatí MČ všetky oprávnene vynaložené finančné prostriedky. Pripomenul, že samosprávy sú zaťažené výpadkami daní a inými nepredvídateľnými nákladmi.

„Postupne budú prichádzať kompenzácie od vlády a financie určené na refundáciu vynaložených nákladov. Považujem za správne pomôcť našim MČ aspoň tak, aby nemuseli teraz na svojich pleciach niesť to finančné bremeno,“ uviedol Polaček.

Podľa neho je dôležité, aby mohli okamžite začať vyplácať odmeny ľuďom, ktorí sa podieľali na testovaní a zaplatiť faktúry dodávateľom alebo nájomcom objektov, kde boli odberné miesta.

Samosprávy zachránili štát od blamáže, znie z MČ

Ako povedal starosta MČ Košice-Juh Jaroslav Hlinka, pre súčasnú pandemickú situáciu príjmy MČ, či už z podielových daní, alebo prenájmu majetku klesli zhruba o 60 000 eur. Podľa starostky MČ Nad jazerom Lenky Kovačevičovej by finančný príspevok od mesta mal pokryť zhruba polovicu nákladov tejto MČ.

„Boli to práve samosprávy, ktoré pri testovaní zachránili štát od blamáže. Na našich pleciach pristála obrovská zodpovednosť a v tom chaose sme vlastnými silami prakticky 24 hodín denne hasili to, čo štát zanedbal, alebo nevyriešil pri príprave, resp. aj počas samotného testovania cez víkend. Stálo nás to okrem množstva našej vlastnej práce aj nemálo finančných prostriedkov,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko