Na hlavný obsah

V Mexiku zavraždili v tomto roku 19 novinárov, najviac za posledných desať rokov

Za kriminalitou v krajine sú najmä drogové kartely.

V Mexiku zavraždili v tomto roku 19 novinárov, najviac za posledných desať rokov
Kameraman stojí vedľa policajných áut, ktoré sú pred domom zavraždeného mexického novinára Miguela Ángela Lópeza Velasca v meste Veracruz , 20. júna 2011. Foto: TASR/AP

V Mexiku tento rok zavraždili už 19 novinárov, čo je najviac za rok v tejto krajine za posledných desať rokov. Podľa denníka El País o tom v stredu (25. 11.) informovala mexická vláda. Aj počet útokov na novinárov bol v Mexiku tento rok rekordne vysoký, miestne úrady ich evidujú 224, čo je takmer dvojnásobný počet oproti roku 2015.

Vraždy novinárov v Mexiku často súvisia s organizovaným zločinom, na ktorý žurnalisti upozorňujú. Za kriminalitou v tejto severoamerickej krajine sú najmä drogové kartely, za 40 percent útokov voči žurnalistom sú ale zodpovední štátni zamestnanci, napísal denník El País. Ich útoky a zastrašovanie voči novinárom často súvisia s korupciou či spoluprácou úradníkov s organizovaným zločinom.

Viac ako 90 percent vrážd a útokov voči novinárom ostáva neobjasnených, uviedol Leopoldo Maldonado, riaditeľ miestnej pobočky medzinárodnej mimovládnej organizácie Article 19. Jej názov odkazuje na článok 19 Všeobecnej deklarácie ľudských práv, podľa ktorého má mať každý právo na slobodu názoru a prejavu.

Mexiko patrí k najnebezpečnejším krajinám pre novinárske povolanie. Podľa výročnej správy organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) zavraždili vlani vo svete 49 novinárov, z toho desať práve v Mexiku. Rovnaký počet reportérov (desať) zabili v Sýrii, kde ale už niekoľko rokov zúri občianska vojna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet