Na hlavný obsah

V Saudskej Arábii hlásia po útoku viacero zranených

Na mieste boli aj európski diplomati.

Viacero ľudí utrpelo zranenia počas stredajšieho (11. 11.) bombového útoku počas ceremónie, ktorá sa konala na cintoríne v meste Džidda v Saudskej Arábii pri príležitosti 102. výročia konca prvej svetovej vojny. Informovalo o tom francúzske ministerstvo zahraničných vecí s tým, že na podujatí sa zúčastnili i viacerí európski diplomati a zamestnanci konzulátov, píše agentúra AFP.

„Francúzsko ostro odsudzuje tento zbabelý, neospravedlniteľný útok, ku ktorému došlo na cintoríne, kde sú pochovaní príslušníci iných vierovyznaní ako islamu,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Na konci októbra utrpel v meste Džidda zranenia príslušník ochranky francúzskeho konzulátu, na ktorého nožom zaútočil saudskoarabský občan. K incidentu došlo v ten istý deň, ako 21-ročný Tunisan zabil nožom v Bazilike Matky Božej v Nice troch ľudí.

K útoku došlo v čase, keď sa francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý svojím prísľubom boja proti islamistickému radikalizmu pobúril mnohé prevažne moslimské krajiny, zúčastnil na spomienkovej ceremónii v Paríži. Viaceré krajiny si v stredu pripomínajú 102. výročie podpísania prímeria medzi spojencami v 1. svetovej vojne a Nemeckom vo francúzskom meste Compiégne, ku ktorému došlo 11. novembra o 05.45 h v roku 1918.

Saudská Arábia tieto karikatúry síce kritizovala, no zároveň „silne“ odsúdila i októbrový útok z Nice.

V utorok sa konal videosummit lídrov EÚ, Francúzska, Nemecka a Rakúska s cieľom prijať spoločný postoj v boji proti islamistickému radikalizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet