Na hlavný obsah

Väčšinu seniorov vo švédskych domovoch ani nevyšetrili, na COVID-19 ich umreli tisíce

Kontrolný úrad našiel v zariadeniach vážne nedostatky.

Väčšinu seniorov vo švédskych domovoch ani nevyšetrili, na COVID-19 ich umreli tisíce
Staršia pani v uliciach Štokholmu. Foto: SOTA/AP/Amir Nabizadeh

Švédsky kontrolný úrad odhalil „závažné nedostatky“ v starostlivosti o obyvateľov domovov pre seniorov, ktorí sa nakazili koronavírusom. Zo 6 500 úmrtí na ochorenie COVID-19 v krajine bola takmer polovica evidovaná v týchto zariadeniach. Švédske domovy pre seniorov boli koronavírusom ťažko zasiahnuté najmä počas prvej vlny pandémie. V máji premiér Stefan Löven priznal, že Švédsko v ochrane starších občanov zlyhalo.

Inšpekčný úrad pre zdravie a sociálnu starostlivosť začal niekoľkomesačné vyšetrovanie v domovoch po prívale sťažností zo strany príbuzných a zamestnancov.

„Úrad počas vyšetrovania odhalil na regionálnej úrovni vážne nedostatky v starostlivosti o ľudí žijúcich v domovoch pre seniorov,“ uviedla generálna riaditeľka úradu Sofia Wallströmová.

Podľa správy ani jeden zo švédskych krajov neprevzal dostatočnú zodpovednosť za liečbu infikovaných obyvateľov domovov pre seniorov. Veľkú časť klientov zariadení, u ktorých bolo podozrenie na nákazu koronavírusom, nevyšetril žiadny lekár. V pätine prípadov nebol zdravotný stav posúdený lekárom vôbec a u väčšiny ďalších bol stav zhodnotený lekárom len cez telefón, napísal švédsky denník Aftonbladet.

Ako dopadne druhá vlna?

Počet ľudí infikovaných koronavírusom vo švédskych domovoch pre seniorov opäť rastie, krátkou prestávkou bol len letný pokles počtu prípadov. Existujú tak obavy, aby sa počas druhej vlny epidémie vo Švédsku nezopakovala situácia z jari.

Kontrolný úrad vyzval regionálnych predstaviteľov, aby najneskôr do 15. januára budúceho roka podnikli opatrenia na zlepšenie stavu.

Od začiatku pandémie Švédsko registruje viac ako 208 000 prípadov nákazy koronavírusom a viac než 6 500 úmrtí spôsobených ochorením COVID-19, z toho podľa švédskej televízie SVT viac ako 2 800 v domovch pre senirorov. Porovnateľne ľudnatá Česká republika eviduje 496 638 prípadov nákazy koronavírusom, počet úmrtí tu dosiahol 7 360.

Švédsko je v koronavírusových štatistikách pozorne sledovanou krajinou, pretože sa rozhodlo s nákazou bojovať inak ako väčšina štátov. Vláda sa doteraz snažila situáciu zvládnuť bez plošných zákazov a príkazov, vydávala odporúčania a spoliehala sa predovšetkým na zodpovednosť občanov. Teraz ale aj Švédsko výrazne sprísňuje opatrenia, od štvrtka (26. 11.) sa napríklad na verejnosti môže stretnúť iba skupina maximálne ôsmich ľudí, predtým bola hranica 300 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet