Na hlavný obsah

Viac úmrtí ako na COVID-19. Zákerná choroba ohrozuje Afriku oveľa viac

Minulý rok sa ňou nakazilo 229 miliónov ľudí.

Viac úmrtí ako na COVID-19. Zákerná choroba ohrozuje Afriku oveľa viac
Najohrozenejšou skupinou v prípade malárie sú malé deti z chudobných častí Afriky. Foto: TASR/AP

Malária si tento rok v subsaharskej Afrike vyžiada viac obetí, než koľko ľudí v tejto oblasti zomrelo v súvislosti s Covidom-19. Boj s týmto ochorením šíreným komármi narušila práve koronakríza, varovala v pondelok (30. 11.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„V závislosti od toho, ako veľmi bola (pre COVID-19) narušená pomoc, pribudne podľa našich odhadov v subsaharskej Afrike 20 000 až 100 000 úmrtí na maláriu, väčšina obetí budú malé deti,“ uviedol Pedro Alsonso, riaditeľ programu WHO pre boj s maláriou.

Maláriou sa v roku 2019 nakazilo 229 miliónov ľudí, z ktorých 409 000 zomrelo, obeťami boli prevažne malé deti v chudobných častiach Afriky. Nákaza hrozí približne polovici svetovej populácie.

S vhodnou liečbou nie je smrteľná

Ochorenie prenášajú samičky komára rodu Anopheles. K príznakom patrí horúčka, zimnica, potenie, bolesti kĺbov a hlavy, zvracanie a kŕče. Choroba nemusia byť smrteľná, ak sa včas a zodpovedajúcim spôsobom lieči.

„Svetové zdravotníctvo, médiá, politici – tí všetci svoju pozornosť obrátili ku Covidu, a preto sa takmer nevenujeme chorobe, ktorá každý rok zabije okolo 400 000 ľudí, prevažne detí,“ upozornil Peter Sands, riaditeľ Svetového fondu na boj s AIDS, tuberkulózou a maláriou. „A pripomínam, že toto je choroba, ktorej sa vieme zbaviť – takže je naša voľba, že to nerobíme,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet