Na hlavný obsah

Vláda sa chytila do vlastnej pasce, ohodnotil protesty politológ

Jozef Lenč a Iveta Radičová diskutovali v relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky.

Vláda sa chytila do vlastnej pasce, ohodnotil protesty politológ
Na snímke demonštranti počas protivládneho protestu pred Prezidentským palácom v Bratislave 17. novembra 2020. Foto: TASR

Tak silné je opozičné konanie a ich odkaz, ako slabé je konanie vlády, okomentovala utorkové (17. 11.) protestné zhromaždenia počas pamätného Dňa boja za slobodu a demokraciu sociologička a niekdajšia premiérka Iveta Radičová. V relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky sa spolu s politológom Jozefom Lenčom zhodli, že štát mal jednoznačne zabezpečiť dodržiavanie pravidiel, ktoré zavedením núdzového stavu nastavil.

„Ak si štát stanoví rozhodnutia, z ktorých vyplývajú sankcie, myslím, že by mal vyžadovať aj ich dodržiavanie,“ zhodnotil Lenč. Je podľa neho zvláštne, že sa konali a štát si nedokázal vynútiť pravidlá, ktoré nastavil. „Ak sa dovolí porušovanie zákonov aj v takýchto veciach, ak sú z pohľadu verejnosti (štátom, pozn. red.) tolerované, môže to mať neblahé dôsledky v dôvere občanov voči štátu a voči systému,“ upozornil.

„Vláda prenechala priestor kritikom,“ skonštatovala Radičová a pripomenula, že opozičné strany vždy využívali tento sviatok na to, aby prezentovali nevôľu voči vládnej garnitúre. Prekvapilo ju však, že sa protesty konali aj v tomto špecifickom roku – keď mali zhromažďovaniu sa brániť protipandemické opatrenia. Tvrdší zásah polície proti demonštrantom by podľa nej ale nebolo správnym rozhodnutím. „Bolo by absolútne paradoxné, aby k výročiu nenásilia a nenásilného preberania moci a zmeny režimu použila tvrdé násilie. To je asi bod, na ktorom by sa to lámalo a bolo by to veľmi nešťastné rozhodnutie,“ zhodnotila.

Vláda podľa Lenča nevynútením dodržiavania zákonov ukázala, že slušnosť je nedostatočne hodná toho, aby sa vyžadovala od ľudí, ktorí svojim konaním glorifikujú pravý opak. „Vláda sa chytila do vlastnej pasce. Dala priestor aktérom na zneužitie výročia a šírenie svojej propagandy,“ podčiarkol.

Celú reláciu Z prvej ruky si môžete vypočuť v archíve na stránke RTVS https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1175 alebo v podcastovej aplikácii Apple Podcasts, Spotify alebo Google Podcasts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko