Na hlavný obsah

Vo výstavbe tunela Višňové budeme pokračovať v novom roku, verí Doležal

Diaľničný úsek chcú motoristom odovzdať do roku 2023.

Vo výstavbe tunela Višňové budeme pokračovať v novom roku, verí Doležal
Na kombosnímke zhora minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) a západný portál tunela Višňové. Foto: TASR/ koláž RTVS

Do konca tohto roka bude vybratá firma, ktorá bude pokračovať vo výstavbe D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. Stavať sa začne začiatkom roka 2021. Presvedčený o tom je minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), ktorý to uviedol vo štvrtok (5. 11.) počas Hodiny otázok v parlamente.

Doležal chce, aby ešte do konca tohto roka bol vybraný víťaz v súťaži na dostavbu tohto úseku a aby sa pokračovalo v jeho výstavbe. „Stále som presvedčený o tom, že do konca roka spomedzi troch uchádzačov, ktorí sa súťažia v tzv. súťažnom dialógu, vyberieme víťaza a v novom roku, hneď v januári, najneskôr v prvom kvartáli, určite začneme stavať,“ zdôraznil.

Výzvu k súťažnému dialógu dostali Združenie Metrostav – D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane Tunela Višňové (Metrostav DS Slovensko, Metrostav Česko), Združenie D1 Strabag – Doprastav – Váhostav – TuCon (Strabag Slovensko, Doprastav Slovensko, Váhostav – SK Slovensko, TuCon Slovensko) a Skanska – Višňové (Skanska SK Slovensko, Skanska Česko, Skanska S. A. Poľsko).

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v marci 2019 ukončila zmluvu so zhotoviteľom úseku, združením Salini Impregilo – Dúha, z dôvodu neuspokojivého postupu výstavby. Koncom januára tohto roka diaľničiari vyhlásili súťaž na hlavnú trasu úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. Víťaz verejného obstarávania dokončí Tunel Višňové a vonkajšiu trasu vrátane mostov, vozovky aj oporných a zárubných múrov.

Predpokladaná hodnota zákazky stavebnej časti je 260,9 milióna eur a lehota výstavby by nemala byť dlhšia ako 36 mesiacov. Ambíciou je ukončiť súťaž a podpísať zmluvu o dielo do konca roka 2020 a motoristom odovzdať úsek diaľnice do užívania najneskôr do konca roka 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko