Na hlavný obsah

Vražda Kuciaka: Sudcu Najvyššieho súdu z prípadu pre zaujatosť vylúčili

Septembrový rozsudok prípadu nie je stále právoplatný.

Vražda Kuciaka: Sudcu Najvyššieho súdu z prípadu pre zaujatosť vylúčili
Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde 22. januára 2020 v Pezinku. Na snímke obžalovaní Marian Kočner (vľavo) a Alena Zsuzsová. Foto: TASR

Kauzu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka bude na Najvyššom súde SR rozhodovať senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková. Hovorkyňa súdu Alexandra Važanová informovala, že člen senátu Martin Piovartsy bol z rozhodovania vo veci na základe oznámenia svojej zaujatosti vylúčený.

In dubio pro reo

V prípade Kuciakovej vraždy Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok 3. septembra oslobodil obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Podľa verdiktu súdu neexistovalo na uznanie ich viny dostatok dôkazov.

Prokurátor vyskladal obžalobu Kočnera z objednávky vraždy na viacerých nepriamych dôkazoch, ktoré mali spolu vytvárať jednotný obraz vzájomne súvisiacich udalostí. Senát na čele so sudkyňou Ruženou Sabovou to dostatočne nepresvedčilo. K rozhodnutiu viedla právnická zásada In dubio pro reo, alebo v pochybnostiach v prospech obžalovaného.

Septembrový rozsudok je zatiaľ neprávoplatný. Prokurátor ihneď po jeho vynesení podal odvolanie proti jeho oslobodzujúcej časti, ako aj proti tomu, že poškodených odkázali s nárokom na náhradu škody na civilný súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko