Na hlavný obsah

WHO neodporúča použitie remdesiviru na boj s koronavírusom

Európska komisia zatiaľ nemení postoj v procese schvaľovania lieku.

WHO neodporúča použitie remdesiviru na boj s koronavírusom
Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatkovom (20. 11.) stanovisku uvádza, že chýbajú dôkazy, že liek remdesivir zvyšuje šance na prežitie pacientov s ochorením COVID-19, alebo že u nich znižuje potrebu pľúcnej ventilácie. Neodporúča preto jeho použitie bez ohľadu na vážnosť zdravotného stavu infikovaných pacientov.

Stanovisko podľa WHO vychádza z nových zistení pri výskume, ktorý porovnával účinky viacerých medikamentov používaných pri liečbe ochorenia na 7 000 hospitalizovaných pacientoch. Z nich nevyplýva, že remdesivir nemá na liečbu žiadny efekt, ale skôr, že na základe dostupných údajov nie sú dôkazy o tom, že zlepšuje vyhliadky pacientov na uzdravenie, uviedla WHO.

Stanovisko vyvolalo otázku, či Európska únia bude potrebovať dodávku lieku pre 500 000 pacientov, na ktorú s jeho výrobcom, firmou Gilead, podpísala v októbri zmluvu za miliardu eur Európska komisia. Tá už v júli podmienečne povolila remdesivir ako prvý liek na COVID-19.

EK však uviedla, že na procese schvaľovania lieku sa z európskej strany zatiaľ nič nemení. Stanovisko WHO vzala na vedomie a poukázala na to, že Európska lieková agentúra (EMA) požiadala o všetky dáta z testovania lieku a vyhodnotí ich spolu s ďalšími dostupnými údajmi, aby zistila, „či je potrebné niečo meniť“.

„Jedným z hlavných vyjednávaných bodov v kontraktoch na vakcíny je, samozrejme, spoľahlivosť. To znamená, že musí byť účinná a bezpečná,“ zdôraznila šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet