Na hlavný obsah

Začalo sa vypočúvanie siedmich kandidátov na generálneho prokurátora

Kandidáta na šéfa prokurátorov bude parlament vyberať budúci utorok.

Začalo sa vypočúvanie siedmich kandidátov na generálneho prokurátora
Na snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR. Foto: TASR

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR začal vo štvrtok (19. 11.) s vypočúvaním kandidátov na post generálneho prokurátora. Vo štvrtok pred výbor predstúpia štyria, v piatok (20. 11.) zvyšní traja uchádzači.

Každý z nich má približne 15 minút na predstavenie koncepcie riadenia a ďalšieho rozvoja prokuratúry na Slovensku, takisto predstaví dôvody na svoju kandidatúru a svoje skúsenosti. Následne bude odpovedať na otázky členov výboru, zástupcu prezidentskej kancelárie, ako aj prítomných poslancov NR SR. Vypočúvanie je verejné.

Po híringu ústavnoprávny výbor rozhodne, ktoré mená posunie na voľbu do národnej rady. Parlament bude vyberať budúceho šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Generálneho prokurátora menuje prezidentka SR.

Kto sa uchádza o post generálneho prokurátora?

Jozef Čentéš

Foto: TASR
Foto: TASR

Prokurátor Generálnej prokuratúry je odborník na trestné právo, ktorý tiež vedie Katedru trestného práva na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V minulosti dozoroval kauzu odpočúvania novinárov denníka Pravda, bývalého šéfa TA3 Michala Gučíka a zamestnancov rezortu obrany za éry ministra Ľubomíra Galka. Parlament ho zvolil za šéfa prokurátorov v roku 2010, vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho však odmietol vymenovať, čo po rokoch vyhodnotil Ústavný súd ako porušenie základných práv.

Tomáš Honz

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa špecializuje na extrémistické trestné činy, dozoroval prípad, v ktorom koncom roka 2019 obvinili Roberta Fica (Smer-SD) z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Expremiér sa vtedy vo videu na sociálnej sieti zastal odsúdeného Milana Mazureka (ĽSNS). Z extrémizmu obvinil aj Mariana Kotlebu (ĽSNS), ktorý je aktuálne neprávoplatne odsúdený na odňatie slobody na štyri roky a štyri mesiace.

Ján Hrivnák

Dlhoročný prokurátor ÚŠP vedie odbor všeobecnej kriminality. Zameriava sa predovšetkým na dozor v korupčných prípadoch. Dozoroval napríklad kauzu exstarostu bratislavskej mestskej časti Rača Pavla Bielika v prípade úplatku vo výške päť miliónov slovenských korún, kauzy podozrivého financovania SDKÚ-DS a Smeru-SD a zastupoval štát v procese s bývalým policajtom Milanom Juhászom v prípade trojnásobnej vraždy.

Juraj Kliment

Kandiduje ako jediný neprokurátor. Je dlhoročný sudca Najvyššieho súdu SR a člen Súdnej rady. V senáte riešil napríklad odvolania politických strán proti rozsudkom v prípade niektorých káuz. Uzavrel prípad nástenkový tender, v ktorom dostali tresty niekdajší ministri za SNS Marián Janušek a Igor Štefanov. Zaoberal sa aj prípadom Ľudmily Cervanovej, ktorú zavraždili ešte za socializmu. Svedčil aj proti Marianovi Kočnerovi v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

Rastislav Remeta

Aktuálne zastáva funkciu podpredsedu Etickej komisie prokurátorov. Po zverejnení podozrení z korupčnej činnosti prokurátorov vrátane bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku vydala komisia vyhlásenia, v ktorých vyjadrila vážne znepokojenie nad porušovaním etického kódexu. Od roku 2009 bol Remeta členom tímu Odboru osobitného určenia, ktorý riešil kauzy okolo Mikuláša Černáka, policajných gangov či bytovej mafie.

Ján Šanta

Foto: TASR
Foto: TASR

Na ÚŠP pôsobí od roku 2004. Usvedčil napríklad Mikuláša Varehu z rozsiahlych daňových podvodov pri fiktívnom kšeftovaní s lykožrútom či štepmi jabloní. Dozoroval prípad tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. Podal aj návrh na väzobné stíhanie Mariana Kočnera v spomenutom prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej i v kauze falšovania televíznych zmeniek, v ktorom je Kočner neprávoplatne odsúdený na 19 rokov odňatia slobody spolu s bývalým ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom.

Maroš Žilinka

Už v roku 2005 pôsobil ako zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality ÚŠP. Dozoroval kauzy ako podvod na nebankovku Drukos či Transpetrol. Žilinka tiež dozoruje kauzu Technopol Servis, v ktorej obvinil Kočnera rovnako ako pri machinácií s nehnuteľnosťami na Donovaloch. Pre jeho prácu ho chceli zavraždiť. Z prípravy vraždy sú obvinení Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Dušan Kracina. Žilinka tiež pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve vnútra pod vedením Daniela Lipšica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko