Na hlavný obsah

Zadarmo testujú chudobných. Ponúka to samotný pápež

Denne otestujú 50 ľudí.

Zadarmo testujú chudobných. Ponúka to samotný pápež
Pápež František si dáva na tvár rúško. Foto: SITA/AP

Pápež František ponúka bezplatné testy na koronavírus chudobným ľuďom a bezdomovcom v Ríme v rámci aktivít rímskokatolíckej cirkvi k Svetovému dňu chudobných. Ten pripadá na nedeľu 15. novembra. Vo štvrtok (12. 11.) o tom informoval Vatikán, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Výtery robia na klinike pri Námestí svätého Petra, ktorú pápež zriadil pred niekoľkými rokmi. Jej úlohou je poskytovať základnú lekársku starostlivosť ľuďom v núdzi, z ktorých niektorí žijú na uliciach v rímskej štvrti okolo Vatikánu.

Arcibiskup Rino Fisichella povedal novinárom, že na klinike robia približne 50 testov na koronavírus denne a táto iniciatíva bude pokračovať neurčito dlhý čas. Tí, čo majú negatívny výsledok testu, dostávajú certifikát, ktorý im umožňuje vstúpiť do útulku. Ľudí s pozitívnym testom nasmerujú na ďalšiu liečbu.

Pápež vyhlásil Svetový deň chudobných pred štyrmi rokmi, aby pritiahol pozornosť na ľudí v núdzi, predovšetkým v rozvojových krajinách. Deň sa bude sláviť aj túto nedeľu. Z dôvodu pandemických obmedzení sa na bohoslužbe v obrovskej bazilike zúčastní iba 100 chudobných ľudí. Ostatní dostanú potravinové balíčky a študentom rozdajú takmer 350 000 rúšok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet