Na hlavný obsah

Zamestnávatelia: Zdobrovoľnenie gastrolístkov oceňujeme

Pre peňažný príspevok žiadajú rovnaký daňový režim ako majú stravné lístky.

Zamestnávatelia: Zdobrovoľnenie gastrolístkov oceňujeme
Systém gastrolístkov má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Foto: TASR

Zamestnávateľské zväzy oceňujú schválenie možnosti dobrovoľného výberu medzi gastrolístkami a finančnými príspevkami na stravu pre zamestnancov. Podľa nich je ale potrebné vyriešiť ustanovenie, ktoré dáva zamestnávateľom priestor na upravenie pravidiel, akým spôsobom si bude zamestnanec medzi príspevkami vyberať. Zväzy sú presvedčené, že na forme platieb by sa mali dohodnúť odbory a zamestnanecká rada alebo väčšina zamestnancov.

Zamestnávatelia zároveň navrhujú, aby provízie pre emitentov gastrolístkov (vydávateľov gastrolístkov, pozn. red.) boli limitované do výšky dvoch percent pri predaji i spätnom výkupe. Samotné stravovacie poukážky by sa pritom používali výhradne v elektronickej forme. Uviedli to Republiková únia zamestnávateľov spolu s U.S. Steel Košice a ďalšími štrnástimi zamestnávateľskými zväzmi a združeniami.

Podľa zamestnávateľov je nevyhnutné zapracovať do novely zákona, aby sa na peňažný príspevok na stravu vzťahovalo rovnaké daňové a odvodové zaťazenie ako v súčasnosti na gastrolístky. Tie totiž daniam ani odvodom nepodliehajú. Príspevok na stravu by podľa nich nemohol byť ani predmetom prípadnej exekúcie vedenej voči zamestnancovi.

„Zamestnávatelia súčasne vyzývajú aj odbory, aby konečne začali hájiť záujmy zamestnancov a nepodieľali sa na zachovaní biznisu pre emitentov na úkor tých, ktorých záujem by mali hájiť,“ prízvukujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika