Na hlavný obsah

Záujemcovia o post policajného prezidenta sú zatiaľ traja

Vo funkcii je od Lučanského odchodu dočasne Kovařík.

Záujemcovia o post policajného prezidenta sú zatiaľ traja
Bývalý prezident policajného zboru Milan Lučanský počas tlačovej konferencie pri príležitosti svojho odchodu z vedenia Policajného zboru. Foto: TASR/Martin Baumann

O post prezidenta Policajného zboru (PZ) sa bude uchádzať poverený šéf polície Peter Kovařík aj veliteľ útvaru osobitného určenia Prezídia PZ Štefan Hamran. Potvrdila to vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Policajného zboru Andrea Dobiášová.

„Technicky obaja spĺňajú všetky podmienky na túto funkciu a potrebné podklady so žiadosťou už odovzdal Peter Kovařík na Ministerstvo vnútra SR,“ priblížila Dobiášová. Štefan Hamran podľa nej odovzdá potrebné dokumenty v pondelok (30. 11). Ministerstvo vnútra SR aktuálne eviduje tri doručené žiadosti o zaradenie do výberového konania, meno tretieho kandidáta zatiaľ nie je známe.

„Keďže je možné podať žiadosť aj poštou, komisia pri zasadnutí na to musí prihliadať, takže obálky sa budú otvárať niekedy koncom budúceho týždňa,“ vysvetlilo ministerstvo s tým, že potom budú môcť zverejniť aj zoznam kandidátov. Prihlásiť sa do výberového konania je možné do pondelka 30. novembra.

Policajného prezidenta podľa platného zákona vymenúva minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí a odporučení Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Funkčné obdobie trvá štyri roky a tá istá osoba môže túto pozíciu zastávať najviac dve obdobia.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odstúpení Milana Lučanského. Od septembra PZ dočasne vedie Peter Kovařík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko