Na hlavný obsah

„Žijeme s pandémiou.“ Merkelová vyzvala, aby ľudia dodržiavali karanténu

V Nemecku platí od pondelka štvortýždňová karanténa.

„Žijeme s pandémiou.“ Merkelová vyzvala, aby ľudia dodržiavali karanténu
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok (2. 11.) vyzvala verejnosť k dodržiavaniu novembrovej karantény, pretože je nutné pred zimou dostať šírenie koronavírusu pod kontrolu. Varovala, že teraz je epidemická situácia pre nastupujúcu zimu zložitejšia ako na jar.

Stále panujú pochybnosti, skepsa a odmietanie, preto chcem znovu vysvetliť, prečo to robíme,“ povedala Merkelová na tlačovej konferencii. „Žijeme s pandémiou,“ uviedla.

K vysokým číslám počtu prípadov nákazy, ktorých rast považuje za exponenciálny, poznamenala, že odrážajú situáciu spred 14 dní. „To, čo dnes vidíme, je stav pred dvoma týždňami,“ povedala. Zavedenie novembrovej karantény preto Merkelová vysvetľuje aj snahou ochrániť nemecký zdravotnícky systém pred preťažením.

Za cieľ považuje kancelárka dostať sa na hodnoty pod 50 nakazených na 100 000 obyvateľov za dobu siedmich dní. Prekročenie tejto hranice znamená, že daná oblasť je považovaná za epidemicky rizikovú.

Muž s ochranným rúškom kráča po moste vo Frankfurte nad Mohanom.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V Nemecku sa v pondelok začala štvortýždňová karanténa, pri ktorej budú uzavreté reštaurácie či divadla, naopak obchody a školy so škôlkami naďalej fungujú.

Nemecko eviduje za nedeľu 12 097 nových prípadov koronavírusu, dohromady už 532 930. Počet úmrtí s chorobou COVID-19 stúpol za posledných 24 hodín o 29 na celkových 10 481. Vyplýva to z údajov nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet