Na hlavný obsah

ZMOS je skôr proti druhému kolu celoplošného testovania

Prikláňa sa k testovaniu na hraniciach.

ZMOS je skôr proti druhému kolu celoplošného testovania
Na snímke prezident Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Foto: TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je prevažne toho názoru, že na Slovensku by sa druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nemalo realizovať. V pondelok (2. 11.) to vyhlásil predseda ZMOS-u Branislav Tréger s tým, že význam testovania vidia skôr v regiónoch, kde je to potrebné.

Reagovali na všetky podnety

Poukázal pritom na severnú časť krajiny. ZMOS bude zaujímať názor odborníkov, no vie si predstaviť cielenejšie využitie materiálnych i finančných prostriedkov na testovanie, napríklad na hraniciach.

„Musia sa k tomu vyjadriť odborníci, zdravotníci, epidemiológovia, ale my odporúčame, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo. Aby bolo realizované len v tých oblastiach, kde je to nevyhnutné,“ povedal Tréger.

Dodal, že mestá a obce na Slovensku v rámci prvého kola celoplošného testovania, ktoré sa konalo uplynulý víkend, reagovali na všetky podnety, hoci boli mnohokrát zdrojom osočovania a spochybňovania. „Napriek tomu sme sa dokázali zmobilizovať a pomôcť štátu, aby akcia bola úspešná.“

Podotkol však, že dostávali k celoplošnému testovaniu veľmi často zmätočné, protichodné, oneskorené či zavádzajúce informácie. „Želáme si, aby druhé testovanie, ak príde, bolo zdokonalené a boli vychytané chyby, ktoré sa pri prvom kole vyskytli,“ uviedol.

Okamžité financie

ZMOS zároveň vyzýva vládu SR, aby bezodkladne preplácala náklady spojené s celoplošným testovaním. Tréger zdôraznil, že doposiaľ neboli uhradené ani náklady súvisiace s prvou vlnou.

„Takisto žiadame, aby uznesenie vlády, ktoré bolo prijaté v súvislosti s individuálnymi potrebami a odfinancovaním, bolo korigované a zrušené. Chceme tiež požiadať vládu, aby bezúročné pôžičky, ktoré boli samosprávam ponúknuté, sa stali transferom. Namiesto pôžičky chceme dotáciu,“ uviedol. Samosprávy si podľa neho počas testovania nezastupiteľne splnili poslanie, ktoré sa na ne kládlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko