Na hlavný obsah

Zomrel legendárny Diego Maradona, zlyhalo mu srdce

Patrí k najlepším futbalistom v histórii.

Zomrel legendárny Diego Maradona, zlyhalo mu srdce
Na snímke z 29. júna 1986 drží kapitán Argentíny Diego Maradona nad hlavou trofej po výhre 3:2 nad Západným Nemeckom vo finále MS vo futbale v Mexico City. Foto: TASR/AP

Vo veku 60 rokov zomrel niekdajší slávny argentínsky futbalista Diego Armando Maradona. Jeden z najlepších futbalistov všetkých čias a majster sveta z roku 1986 podľahol infarktu, povedal v stredu (25. 11.) jeho advokát pre agentúru Reuters. Začiatkom novembra podstúpil operáciu mozgu po tom, ako mu diagnostikovali subdurálny hematóm.

Maradona sa narodil 30. októbra 1960 na chudobnom predmestí Buenos Aires a už ako malý chlapec predvádzal skvelé futbalové finesy. Z mládežníckeho tímu sa v roku 1976 prepracoval do klubu Argentinos Juniors a už vo veku 15 rokov hral v najvyššej argentínskej súťaži. Za Argentinos Juniors odohral 166 zápasov, v ktorých strelil 116 gólov.

Výkony v lige mu priniesli aj nomináciu do argentínskej reprezentácie, v ktorej debutoval vo februári 1977 a o dva roky neskôr sa predstavil na futbalových majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Japonsku, ktoré Argentína vyhrala.

V roku 1981 prestúpil do Bocy Juniors, s klubom získal hneď vo svojej prvej sezóne ligový titul. Neskor upútal pozornosť predstaviteľov FC Barcelona. Ako 22-ročný sa dostal za vtedy rekordnú sumu 7,6 milióna dolárov do katalánskeho veľkoklubu. V Barcelone vydržal dva roky, v sezóne 1982/1983 získal s klubom Španielsky pohár.

Španielsky klub predal Maradonu opäť rekordnú sumu viac ako 10 miliónov dolárov do SSC Neapol. Talianskemu futbalu do jeho príchodu vládli kluby ako Inter Miláno, AC Miláno, Juventus Turín či AS Rím. Vďaka jeho fenomenálnym výkonom sa však neapolskému klubu podarilo ich dominanciu naštrbiť. Dosiahol dva ligové tituly (1987, 1990), vyhral Taliansky pohár (1987), taliansky Superpohár (1990) a v roku 1989 aj Pohár UEFA. Maradona bol niekoľko desaťročí najlepším strelcom Neapola so 115 presnými zásahmi v 259 zápasoch. V roku 2017 ho prekonal Marek Hamšík.

Okrem klubových úspechov v Neapole sa Maradona zapísal do histórie aj na svetovom šampionáte v roku 1986. Ako kapitán priviedol Argentínu k titulu majstrov sveta, pričom v Mexiku strelil dva góly, ktoré vošli do dejín. Oba z nich dal vo štvrťfinále proti Anglicku v priebehu štyroch minút.

Prvým z nich bol moment, ktorý si svet pamätá ako „Božia ruka“. Sám Maradona totiž o kontroverznom góle povedal, že to bol gól, pri ktorom zahrala „trošku Maradonova hlava a trošku Božia ruka“. Druhý presný zásah dal po sóle cez polovicu ihriska, pri ktorom obohral nielen štyroch anglických obrancov, ale aj brankára Petra Shiltona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport