Na hlavný obsah

Arménsko oplakáva padlých v Karabachu, krajina vyhlási trojdňový štátny smútok

S Azerbajdžanom si tiež vymenia zajatcov.

Arménsko oplakáva padlých v Karabachu, krajina vyhlási trojdňový štátny smútok
Na snímke zľava arménsky premiér Nikol Pašinjan a demonštranti v Jerevane. Foto: TASR/ AP/ koláž RTVS

V Arménsku bude od soboty 19. decembra trvať trojdňový štátny smútok za padlých počas posledných bojov o Náhorný Karabach. Informujú o tom ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na premiéra štátu Nikola Pašinjana.

Predseda vlády kaukazskej krajiny taktiež podotkol, že čoskoro sa začne proces výmeny väzňov s Azerbajdžanom, s ktorým Arméni zviedli tento rok na jeseň najhoršie boje o túto enklávu od 90. rokov minulého storočia.

„Devätnásty december bude štyridsiaty deň od ukončenia vojenských akcií. Od 19. decembra budú vyhlásené tri dni smútku, uskutoční sa smútočný sprievod z Námestia republiky do pamätného komplexu Jerablur. Usporiadame aj ďalšie akcie,“ povedal Pašinjan s odkazom na vojenský cintorín v Jerevane, kde Arménsko od roku 1988 pochováva vojakov padlých v Karabachu.

Hľadajú nezvestných

Arménske úrady tvrdia, že počas bojov o Náhorný Karabach zomrelo takmer 3 000 ľudí, pokračuje však pátranie po nezvestných, podotkla agentúra TASS. Pašinjan taktiež podotkol, že sa obe krajiny chystajú na výmenu vojnových zajatcov, hoci nespresnil, kedy by sa tak mohlo stať.

Spor o enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom trvá desiatky rokov. Ozbrojený konflikt sa začal v roku 1988 ešte za éry ZSSR. Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu vo vojne, ktorá si vyžiadala zhruba 30 000 mŕtvych a státisíce utečencov. Po štvrťstoročie sa Karabach a priľahlé územia nachádzali pod vojenskou kontrolou Arménska. Azerbajdžan označoval toto územie za okupované.

Vzájomné obviňovanie sa zo streľby

Najnovší konflikt sa rozhorel 27. septembra. Ukončila ho v novembri dohoda, ktorú sprostredkovalo Rusko. Azerbajdžanu zaručila značné územné zisky. Arméni museli odovzdať druhej strane správu nad tromi okresmi, ktoré mali doteraz pod kontrolou. Zostala im však väčšina Náhorného Karabachu. Boje si vyžiadali zrejme tisíce životov.

Cez víkend sa Baku s Jerevanom navzájom obvinili z porušovania prímeria. Ruské jednotky, ktoré v oblasti majú dohliadať na pokoj zbraní, väčšie strety nehlásili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet