Na hlavný obsah

AstraZeneca vo vývoji vakcíny proti COVID-19 použije aj ruskú

Rusko bolo jednou z prvých krajín, ktoré spustili vývoj vakcíny.

AstraZeneca vo vývoji vakcíny proti COVID-19 použije aj ruskú
Sídlo britsko-švédskej farmaceutickej firmy AstraZeneca v britskom meste Cambridge. Foto: TASR/AP

Ruská pobočka farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca v piatok (11. 12.) oznámila, že v nasledujúcich klinických testoch svojej vakcíny proti koronavírusu použije aj časti ruskej očkovacej látky Sputnik V. Očakáva sa, že klinické testy začnú ešte pred koncom tohto roka. Spoločnosť plánuje kombinovanú vakcínu testovať len na osobách starších ako 18 rokov.

„Kombinácie rôznych vakcín proti (ochoreniu) COVID-19 sú možným dôležitým krokom pri vytváraní širšej ochrany prostredníctvom silnejšej imunitnej odpovede a lepšej dostupnosti,“ píše AstraZeneca vo vyhlásení na firemnej webstránke.

Ruský štátny investičný fond (RDIF) Kirilla Dmitrijeva, ktorý vývoj vakcíny Sputnik V sponzoroval, sa na twitteri vyjadril, že túto možnosť spoločnosti navrhli už 23. novembra.

Ruská vakcína proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Bez tretej fázy testov, ale úspešná

Ruská vakcína nesie názov Sputnik V – po sovietskej družici, ktorá bola v roku 1957 prvým vesmírnym satelitom na svete vyslaným na obežnú dráhu Zeme. Hromadné očkovanie občanov spustili minulý týždeň v Moskve. Napriek tomu, že ruská vakcína ešte neukončila tretiu a finálnu fázu klinických testov, jej vývojári sa prednedávnom vyjadrili, že už teraz má 95-percentnú účinnosť.

Britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca so sídlom v britskom Cambridgei a jej partner, Oxfordská univerzita, koncom novembra oznámili, že ich vakcína má podľa predbežných výsledkov klinických testov priemernú účinnosť 70 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet