Na hlavný obsah

Baku prelomilo mlčanie: V bojoch o Karabach padlo takmer 3 000 vojakov

Viac ako sto mužov je stále nezvestných.

Baku prelomilo mlčanie: V bojoch o Karabach padlo takmer 3 000 vojakov
Na snímke, ktorú azerbajdžanské ministerstvo obrany zverejnilo v utorok 1. decembra 2020, azerbajdžanskí vojaci oslavujú oslobodenie okresu Lačin pri Náhornom Karabachu. Foto: TASR/AP

Azerbajdžan oznámil, že pri bojoch s Arménskom v oblasti Náhorného Karabachu padlo 2 783 azerbajdžanských vojakov a ďalších viac ako sto je nezvestných. Oznámilo to vo štvrtok (3. 12.) na svojom webe ministerstvo obrany. Je to po prvýkrát, čo Baku zverejnilo oficiálne údaje o vojenských stratách, ktoré utrpelo v tomto konflikte.

Boje prepukli 27. septembra a ukončila ich až dohoda uzavretá za sprostredkovania Ruska v noci na 10. novembra. Azerbajdžanu zaručila značné územné zisky. Výsledkom konfliktu bolo okrem iného to, že Arménov donútila odovzdať druhej strane správu nad tromi okresmi, ktoré doteraz kontrolovali.

Arménsko zatiaľ nezverejnilo konečný počet svojich vojakov, ktorí v bojoch padli. Ministerstvo zdravotníctva už 14. novembra uvádzalo, že ich o život prišlo 2 317.

Spor o enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom trvá desiatky rokov. Ozbrojený konflikt sa začal v roku 1988 ešte za éry Sovietskeho zväzu.

Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu vo vojne, ktorá si vyžiadala zhruba 30 000 mŕtvych a státisíce utečencov. Viac ako štvrťstoročie Karabach a priľahlé územia vojensky kontrolovalo Arménsko. Azerbajdžan označoval toto územie za okupované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet