Na hlavný obsah

Bangladéš presídľuje Rohingov, viac ako 1 600 ich dorazilo na odľahlý ostrov

Podľa mnohých vyjadrení je ostrov neobývateľný.

Bangladéš presídľuje Rohingov, viac ako 1 600 ich dorazilo na odľahlý ostrov
Rohingskí utečenci sa naloďujú na loď, ktorá ich previezla na ostrov Thengar Čár. Foto: SITA/AP

Viac ako 1 600 príslušníkov rohingskej menšiny, ktorých bangladéšska vláda presídľuje z preplnených utečeneckých táborov, v piatok (4. 12.) dorazilo na ostrov Thengar Čár. Operáciu kritizujú organizácie pre ľudské práva. Upozorňujú na to, že nízko položený ostrov bol v minulosti pravidelne pod náporom búrok a záplav a nie je vhodný na osídlenie.

Rohingov na trojhodinovú cestu na ostrov v Bengálskom zálive vypravila vláda v siedmich lodiach. Z prístavného mesta Čitágáon vyplávali v sprievode ďalších dvoch plavidiel, ktoré pre nich viezli zásoby. Po príchode na ostrov dostali teplé jedlo a príslušníci úradov im v rámci opatrení proti koronavírusu odmerali teplotu.

Ostrov Thengar Čár, na ktorý Rohingov presídlili, vznikol pred menej ako dvadsiatimi rokmi nahromadením usadenín z rieky Meghna. V monzúnovom období od júna do septembra býva pravidelne zatopený, takže ľudia z oblasti ho považujú za neobývateľný. Bangladéšska armáda na ňom vybudovala domy pre zhruba 100 000 Rohingov, nemocnice aj mešity a postavila trojmetrovú hrádzu, ktorá ich má chrániť pred záplavami. V prvej fáze presunu z preplnených utečeneckých táborov sa má na ostrov presídliť asi 2 500 utečencov.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok vyzval bangladéšsku vládu, aby si stála za svojimi vyjadreniami a Rohingov presídľovala na ostrov dobrovoľne. Úrad je podľa hovorcu Babara Balocha pripravený so súhlasom Bangladéša posúdiť podmienky na ostrove a uistiť sa, že ide o „bezpečné a udržateľné miesto na život“.

Na zastavenie presídľovania už skôr vyzývala napríklad juhoázijská pobočka organizácie Amnesty International či americká skupina Refugees International, podľa ktorej je plán bangladéšskej vlády „krátkozraký a neľudský“. Vláda ale tvrdí, že Rohingov k odchodu na ostrov nenúti a že sa s nebezpečenstvom prírodných katastrof dostatočne vyrovnala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet