Na hlavný obsah

Británia a EÚ sa dohodli o podmienkach na severoírskej hranici

Krajiny sú bližšie k podpísaniu dohody o brexite.

Británia a EÚ sa dohodli o podmienkach na severoírskej hranici
Foto: TASR/AP

Veľká Británia sa s Európskou úniou (EÚ) dohodla na postupoch pri uplatňovaní brexitovej dohody osobitne vo vzťahu k Severnému Írsku. V princípe sa našla zhoda v otázkach hraničných kontrol a dodávky liekov, oznámila v utorok (8. 12.) britská vláda.

Londýn tiež nebude uplatňovať sporné ustanovenia zákona o vnútornom trhu. Ten dáva krajine právomoc ignorovať ustanovenia brexitovej dohody o obchodných tokoch do a zo Severného Írska. Krajina totiž zdieľa 500-kilometrovú hranicu s Írskou republikou – členským štátom EÚ.

Zástupcovia EÚ sa obávajú, že by to mohlo viesť k znovuzavedeniu tvrdých hraníc a narušeniu stability, ktorá je základom mieru v Severnom Írsku od Veľkopiatkovej dohody z roku 1998. Podrobnosti dohody zatiaľ nie sú známe. Zúčastnené strany by ju mali formálne potvrdiť v najbližších dňoch. Pravidlá týkajúce sa Severného Írska však budú platiť bez ohľadu na to, či sa podarí uzavrieť širšiu obchodnú dohodu.

Michael Gove, bristký minister poverený prípravami na brexit, vyjadril nadšenie a vyjednávaciemu tímu EÚ pod vedením eurokomisára Maroša Šefčoviča poďakoval za „konštruktívny a pragmatický prístup“.

Bristký minister poverený prípravami na brexit Michael Gove.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Zhodli sa, že sa nezhodnú

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson sa v pondelok (7. 12.) večer zhodli, že priebeh rozhovorov stále neumožňuje uzavretie dohody. Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier sa preto nasledujúce ráno stretol v Bruseli so svojím britským náprotivkom Davidom Frostom, aby pripravili podklady na schôdzku Johnsona a von der Leyenovej.

„Nikdy neobetujeme svoju budúcnosť kvôli prítomnosti. Prístup na náš trh má svoje podmienky,“ napísal na twitteri Barnier a dodal, že krajiny dvadsaťsedmičky sú v neochote ustupovať v zásadných témach stále jednotné.

„Chceme dosiahnuť dohodu, ale nie za každú cenu. Teraz potrebujeme politickú vôľu v Londýne,“ odkázal britskej strane nemecký štátny tajomník pre európske záležitosti Michael Roth.

Zatiaľ nie je úplne jasné, kedy sa britský premiér a šéfka EK v Bruseli zídu. Podľa hovorcu EK by však stretnutie nemalo priniesť definitívne rozhodnutie o osude rozhovorov, ale skôr nasmerovanie vyjednávačov do finálnej fázy.

Hlavný vyjednávač Európskej únie (EÚ) pre brexit Michel Barnier.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

S prosperitou ráta aj po brexite

Brusel aj Londýn by chceli mať o osude možnej dohody jasno v niekoľkých najbližších dňoch, zároveň však stále požadujú v zásadných sporných bodoch ústupky od druhej strany.

„Stále dúfame, ale jednoducho môže prísť chvíľa, kedy uznáme, že je načase to odpískať, tak to skrátka je,“ povedal v utorok britským médiám Johnson. Zopakoval svoje dlhodobé tvrdenie, že Británia bude aj po skončení prechodného obdobia ekonomicky prosperovať, či už s dohodou zaisťujúcou prístup na jednotný trh EÚ, či bez nej.

Obe strany majú už väčšiu časť textu hotovú, uzavretiu zmluvy však stále bránia spory o pravidlá hospodárskej súťaže, dohľad nad riešením sporov a možnosti rybolovu v britských vodách. Tému Severného Írska, ktorá tiež spôsobovala názorové roztržky, sa podľa všetkého už podarilo vyriešiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet