Na hlavný obsah

Čaputová: Opatrenia nie sú dostačujúce, musíme prevziať zodpovednosť

Vyzvala politické strany, aby nezneužívali pandemickú situáciu na politický boj.

Čaputová: Opatrenia nie sú dostačujúce, musíme prevziať zodpovednosť
Na snímke slovenskí vedci v pozadí sprava biochemik Pavol Čekan, infektológ Peter Sabaka, riaditeľka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Silvia Pastoreková, matematik Richard Kollár, predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, epidemiologička Alexandra Bražinová a virológ Boris Klempa počas prijatia u prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Foto: TASR

Aktuálna epidemická situácia je závažná, vyhlásila v utorok (15. 12.) prezidentka SR Zuzana Čaputová po diskusii s vedcami a odborníkmi. Narážala tým na narastajúci počet chorých, ale i pacientov v nemocniciach či úbytok kvalitnej zdravotnej starostlivosti. „Je zrejmé, že opatrenia, ktoré máme, nie sú dostačujúce. Bez ohľadu na to, aké budú prijaté v stredu, musíme prevziať zodpovednosť, sebadisciplínu a regulovať vlastné správanie,“ povedala.

Podľa nej je kľúčové odmietnuť tému o tom, či vírus existuje a či opatrenia pomôžu. Pripomenula, že vianočné sviatky zdravotníckych pracovníkov nebudú pokojné, lebo ich strávia s pacientmi, ktorým už možno aj tak nebudú vedieť pomôcť. Vyzvala tiež politické strany, aby nezneužívali situáciu na politický boj.

„Na zastavenie vírusu nemôže stačiť to, ak sa bude zodpovedne správať iba časť z nás. Obraciam sa na všetky politické strany vrátane opozičných, pretože odmietanie opatrení alebo vyvolávanie občianskej neposlušnosti dnes nie je krokom voči vláde, ale je to krok voči lekárom, sestričkám a rodinám infikovaných,“ zdôraznila.

Hlava štátu zároveň odkázala ľuďom, aby obmedzili pred sviatkami kontakty, nestretávali sa tajne a neporušovali opatrenia. Vyzvala aj zamestnávateľov, aby umožnili zamestnancom home office a eliminovali tak veľké množstvo kontaktov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko