Na hlavný obsah

Čaputová: Premiér by mal zvážiť odovzdanie manažovania koronakrízy inému členovi vlády

Celý svet rieši COVID-19 a my riešime pána premiéra, hovorí.

Čaputová: Premiér by mal zvážiť odovzdanie manažovania koronakrízy inému členovi vlády
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR

„Uvedomujem si, že vláda má extrémne ťažkú situáciu. Veľa ministrov robí dobrú robotu. Nikomu nemožno uprieť snahu, ale tá niekedy nestačí. Potrebujeme dobrý plán a nie chaos,“ vyhlásila v pondelok (7. 12.) k aktuálnej situácii spojenej s pandémiou koronavírusu prezidentka SR Zuzana Čaputová v Rádiu Expres.

V tejto súvislosti poukázala na problematiku otvárania škôl, ktoré vzdelávajú žiakov dištančne. „Chýba nám plán, chýba nám jasný postup krokov a čelíme chaosu. Vazalmi situácie sú deti. Viaceré z nich sa nemôžu vzdelávať, lebo k nemu nemajú prístup,“ zdôraznila s tým, že v iných štátoch Európy sa zatvárajú školy ako posledné a otvárajú ako prvé.

Komentovala tiež komunikáciu premiéra Igora Matoviča (OĽANO) smerom k verejnosti i rozpory v koalícii. „Celý svet rieši COVID-19 a my riešime pána premiéra a vzťahy v koalícií. Pomôžem, koľko budem vedieť, postavím sa za každé dobré riešenie, a vyzývam ku zmiereniu,“ povedala Čaputová. Predseda vlády cez víkend v relácii Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko avizoval schôdzku s prezidentkou, tá o nej však nemá informácie.

Tiež vyslovila názor, že Matovič by mal zvážiť odovzdanie manažovania epidemickej situácie inému členovi vlády, hoci žiadne konkrétne meno nevyslovila. „Bolo by vhodné, keby to zvážil. Neboli by sme jediní v Európe, skôr naopak,“ povedala. Premiér podľa nej stavia krajinu pred „falošnú dilemu“, keď tvrdí, že Slovensko má dve možnosti – lockdown alebo plošné testovanie.

Kde ona sama vidí riešenie? „Potrebné je zníženie mobility a kontaktov. V nejakom prípade budeme musieť pristúpiť k testovaniu v ohniskách nákazy. Poďme to robiť, je to skvelá pomoc. Antigénové testy sú podľa Európskej únie vhodné na testovanie v ohniskách nákazy či domovoch sociálnych služieb. Mobilné odberné jednotky sú tiež dobrý krok, ktorý treba rozšíriť. Takisto trasovanie kontaktov, a to fyzicky, telefonicky či cez mobilné aplikácie. Nerobme z niektorých riešení strašiakov a z iných modlu,“ myslí si hlava štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko