Na hlavný obsah

Česko mení podmienky pre vstup do krajiny

Od cudzincov akceptuje už len negatívny PCR test.

Česko mení podmienky pre vstup do krajiny
Hraničný priechod Vrbovce - Veľká nad Veličkou. Foto: TASR

Občania SR musia pred vstupom do Českej republiky (ČR) vyplniť príjazdový formulár a absolvovať PCR test alebo podstúpiť karanténu, pokiaľ sa na nich nevzťahuje výnimka.

Vo výnimočných situáciách je možné podstúpiť PCR test najneskôr do piatich dní po príchode do ČR. Do negatívneho výsledku ohláseného príslušnej hygienickej stanici (najneskôr do siedmich dní) však nie je možné sa voľne pohybovať po území ČR.

Od piatka 18. decembra je možné do Česka pricestovať len z nevyhnutných dôvodov. Vzhľadom na obmedzenie voľného pohybu osôb na území ČR nie je možné pricestovať za účelom návštevy priateľov či rekreácie. Opatrenie je v platnosti do odvolania.

Výnimka pre študentov aj pendlerov

Výnimky z povinnosti vyplniť príjazdový formulár a predložiť negatívny výsledok PCR testu platia v prípade pobytu v červenej krajine, ktorý bol v priebehu posledných 14 dní kratší ako 12 hodín, taktiež v prípade cezhraničných pracovníkov, žiakov a študentov zo susedných krajín, ciest do alebo z ČR nepresahujúce 24 hodín a tranzit cez územie ČR, ktorý nepresiahne 12 hodín.

Výnimka pre cesty, ktoré nepresiahnu 24 hodín, u ktorých nie je nutné vyplniť príjazdový formulár a predložiť negatívny výsledok testu PCR je obmedzená na nasledovné cesty: výkon podnikateľskej činnosti (vrátane pendlerov) a obchodné cesty, obstaranie základných životných potrieb, zdravotnú starostlivosť, neodkladné úradné záležitosti a pohreby, nevyhnutné cesty za rodinou a cesty k lekárovi.

„Podmienkou pre vstup do ČR z červených krajín EÚ+ je pred príchodom vyplniť príjazdový formulár a po príjazde predložiť hygienickej stanici výsledok PCR testu, nie starší ako 72 hodín. Potvrdenie o vyplnení príjazdového formulára a výsledok PCR testu majte pre prípadnú kontrolu po celú dobu pobytu pri sebe,“ upozorňuje slovenský rezort zahraničia.

Pod červenými krajinami EÚ+ sa myslia krajiny EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Švajčiarska, ktoré sú v zmysle aktuálnej platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR považované za krajiny s vysokou mierou pozitivity zaznamenaných prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko