Na hlavný obsah

Chorvátsko zasiahlo silné zemetrasenie, má prvú obeť

Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku.

Chorvátsko zasiahlo silné zemetrasenie, má prvú obeť
Zničené mesto Petrinja po utorkovom (28. 12.) zemetrasení o sile 6,3 magnitúdy. Foto: SITA/AP

Silné zemetrasenie, ktoré v utorok (29. 12.) zasiahlo Chorvátsko, si vyžiadalo najmenej jednu obeť. Podľa médií prišlo o život dievča v meste Petrinja, ktoré patrí k najviac zasiahnutým oblastiam.

„Moje mesto bolo úplne zničené, máme mŕtve deti. Vyzerá to tu ako v Hirošime, polovica mesta už neexistuje. Mesto bolo zdemolované a už nie je obývateľné. Potrebujeme pomoc,“ vyhlásil starosta Petrinje Darinko Dumbovič pre televíznu stanicu HRT.

O zemetrasení so silou 6,3 magnitúdy informovali chorvátske médiá s odvolaním sa na Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC). Otrasy v krajine pocítili už v pondelok, ich silu zmerali na 5,1 magnitúdy. Zo zasiahnutých oblastí hlásia veľké materiálne škody aj zranených.

Zemetrasenie sa začalo približne o 12.20 hod 46 kilometrov od Záhrebu. Silnejšiemu zemetraseniu predchádzal otras o sile 4,1 stupňa. Otrasy boli citeľné po celom Chorvátsku. V Slovinsku podľa agentúry STA zastavili z preventívnych dôvodov tamojšiu jadrovú elektráreň Krško.

Otrasy pocítili aj v Záhrebe, obyvatelia podľa svedectiev v strachu vybiehali von z budov. Vážne poškodená má byť budova ministerstva obrany, z jednej z nemocníc hlavného mesta evakuovali deti aj personál.

Silné zemetrasenie zasiahlo Záhreb aj 22. marca a spôsobilo rozsiahle materiálne škody. Minister výstavby ich výšku odhadol na 42 miliárd kún (približne 5,5 miliardy eur). O život prišlo jedno dievča a viac ako dve desiatky ľudí utrpeli zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet