Na hlavný obsah

Čína a Nepál nanovo odmerali Mount Everest, je takmer o meter vyšší

Nové meranie by malo ukončiť dohady o jeho poklese.

Čína a Nepál nanovo odmerali Mount Everest, je takmer o meter vyšší
Čínsky výskumný tím na ceste na vrchol vrchu známeho aj ako Qomolangma. Foto: SITA/AP

Čína a Nepál spoločne ohlásili novonameranú výšku najvyššej hory sveta Mount Everest, ktorá predstavuje 8 848,86 metra. Oznámil to čínsky minister zahraničných vecí Wang-I. Doteraz sa krajiny nevedeli dohodnúť na tom, či počítať aj snehovú pokrývku na vrchole, a tak obe uvádzali inú výšku.

Nová výška Mount Everestu, nachádzajúceho sa v Himalájach v nepálsko-čínskom pohraničí, je založená na meraniach oboch krajín. Nepál vyslal svojich výskumníkov na vrchol hory v máji 2019 a Čína zase tento rok. Bolo to vôbec po prvýkrát, čo Nepál nezávisle vykonal takéto merania.

Ako píše agentúra AP, aktuálne zmerané hodnoty sú o niečo vyššie než boli doterajšie merania Nepálu a o zhruba štyri metre vyššie ako predošlé údaje Číny. Internetová encyklopédia Wikipedia aktuálne udáva výšku Mount Everestu 8 848 metrov nad morom. Nanovo nameraná hodnota, na ktorej sa obe krajiny dohodli, je tak o necelý meter vyššia, než bolo doteraz oficiálne udávané.

Nové údaje o výške horského masívu, na ktorých sa krajiny dohodli, by mali ukončiť kontroverzie týkajúce sa presnej výšky Mount Everestu. Po zemetrasení v roku 2015 sa totiž objavili obavy, že došlo k jeho poklesu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet