Na hlavný obsah

Čína zaočkovala viac ako milión ľudí neschválenou vakcínou

Vakcináciu spustili v júli.

Čína zaočkovala viac ako milión ľudí neschválenou vakcínou
Čína bola jednou z prvých krajín, ktorá začala pracovať na vývoji vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Čína hromadne očkuje, hoci stále nemá žiadnu schválenú vakcínu. Očkovanie začalo v júli a vakcínu dostalo už viac ako milión ľudí z najrizikovejších skupín. Krajina, kde žije 1,4 miliardy ľudí, by chcela do druhej polovice februára zaočkovať prvých 50 miliónov občanov.

Francúzsky denník Le Monde pripomenul, že všetky čínske očkovacie látky sa stále nachádzajú vo fáze klinických testov. Niektoré sú síce schválené pre vojenské alebo núdzové účely, ale žiadna z nich nemá dokončenú celú fáze testovania, ako je tomu pri tých, ktoré schválili úrady západných krajín.

Čína bola jednou z prvých krajín, ktoré začali vakcínu vyvíjať. Keďže v krajine bol malý výskyt koronavírusu, čínski výrobcovia sa museli na klinických testoch dohodnúť s krajinami, kde bol vyšší. „A to sťažilo čínskym laboratóriám prácu, pretože nemajú skúsenosť s vedením testov v zahraničí,“ vystvetlil profesor virológie na univerzite v Hongkongu Ťin Tung-len, čo mohlo zbrzdiť vývoj vakcíny.

„Tak rozsiahle využívanie vakcíny, keď ešte neskončila tretia fáza testov, považujem za nevhodné a neetické, o to viac, že ​​v Číne nebol dôvod pre zhon,“ dodal Ťin Tung-len. Podľa čínskej zdravotníckej komisie medzi zaočkovanými ľuďmi neboli zaznamenané závažné komplikácie.

Vakcíny bez údajov

Do programu očkovania čínske úrady zaradili dve vakcíny od firmy Sinopharm a jednu od spoločnosti Sinovac Biotech. Hoci čínska zdravotnícka komisia tvrdí, že tretia fáza klinických testov pokračuje zdarne, odborníci upozorňujú, že o čínskych vakcínach chýbajú bližšie údaje.

Posledný zverejnený údaj je z počiatku decembra, keď Spojené arabské emiráty bez ďalších detailov oznámili, že účinnosť vakcíny od čínskej firmy Sinopharm dosiahla 86 percent.

Čínska verejnosť prejavuje výrazne vyššiu dôveru v očkovania než západné krajiny. V prieskume, ktorý v lete uskutočnil odborný časopis Nature, takmer 90 percent Číňanov vyjadrilo ochotu sa nechať zaočkovať proti koronavírusu. Vo Francúzsku to bolo takmer 60 percent a v Rusku 55 percent. Na Slovensku sa podľa prieskumu spoločnosti MEDIAN SK plánuje zaočkovať 37 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet