Na hlavný obsah

Dánsko prestane ťažiť ropu v Severnom mori

Stane sa tak najneskôr o 30 rokov.

Dánsko prestane ťažiť ropu v Severnom mori
Ťažba ropy v Severnom mori. Foto: SITA/AP

Dánsko nebude rozširovať ťažbu ropy a zemného plynu v Severnom mori a najneskôr v roku 2050 zastaví zber surovín úplne. Príslušný zákon schválil vo štvrtok (3. 12.) večer parlament, informovala agentúra DPA.

„Je to v súlade s naším rozhodnutím, že sa v roku 2050 zaobídeme bez fosílnych palív,“ uviedol minister životného prostredia Dan Jorgensen po hlasovaní, ktoré označil za „historické“. Dánsko už skôr zastavilo tender na ťažobné licencie, z ktorého sa predtým stiahol francúzsky koncern Total.

Ochrancovia životného prostredia rozhodnutie poslancov privítali. Nepáči sa im ale, že by sa s ťažbou ropy malo prestať až v roku 2050. „Táto dohoda je víťazstvom pre celé klimatické hnutie,“ uviedla hovorkyňa dánskej Spoločnosti pre ochranu prírody Maria Reumertová Gjerdingová. „Teraz je našou úlohou tlačiť na to, aby nastal koniec skôr,“ dodala.

Podľa ministra Jorgensena vláda zvolila rok 2050 kvôli súčasným kontraktom. „Keby sme prestali v roku 2030 alebo 2040, museli by sme vyplatiť odškodné podnikom, ktoré investovali do zariadenia,“ uviedol.

Debata o ťažbe ropy sa viedla v Dánsku od minulého roka, kedy sa vláda zaviazala, že do roku 2030 zníži emisie skleníkových plynov o 70 % v porovnaní s rokom 1990. O ďalších 20 rokov neskôr chce byť Dánsko uhlíkovo úplne neutrálne. Podľa agentúry Reuters je v súčasnosti najväčším producentom ropy a plynu v Európskej únii. Po zastavení ťažby ho predbehne len Nórsko a Veľká Británia. Od roku 1972 získalo Dánsko vďaka rope zo Severného mora 541 miliárd dánskych korún.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet