Na hlavný obsah

Do zoznamu UNESCO pribudla obľúbená činnosť Fínov

Rovnako úspešné boli aj sklenené vianočné ozdoby z Krkonôš.

Do zoznamu UNESCO pribudla obľúbená činnosť Fínov
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Fínska tradícia saunovania bola zapísaná na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Na virtuálnom zasadnutí o tom rozhodol medzivládny panel tejto Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru.

Podľa fínskeho úradu pre správu múzeí je to prvá fínska položka na zozname. Na zoznam UNESCO bola vo štvrtok (17. 12.) zapísaná takisto česká ručná výroba vianočných ozdôb z fúkaných sklenených perál z Krkonôš, ale aj tradícia výroby benátskych sklenených perál.

Vo Fínsku, ktoré má cez 5,6 milióna obyvateľov, je podľa agentúry DPA približne 3,2 milióna sáun a približne 90 percent Fínov posedí v saune každý týždeň.„Sauna je neodeliteľnou súčasťou všedného dňa a osláv, telesného a duševného zdravia a fínskeho spôsobu života,“ povedala fínska ministerka pre vedu a kultúru Annika Saarikková.

K živému dedičstvu patria aj zvyky a tradície, ktoré sú vo Fínsku so saunovaním spojené. Návštevy sauny sú ospevované v piesňach a sú súčasťou legiend.

Kosenie lúk aj dostihy dromedárov

Pred zapísaním na zoznam sa krajina musela zaviazať, že sa bude starať o pokračovanie pôvodnej tradície saunovanie a že bude zdôrazňovať jej význam pre fínske obyčaje, zdravie a blaho a tiež pre demokraciu.

V stredu (16. 12.) UNESCO rozšíril zoznam o 18 položiek, medzi ktorými je príprava a konzumácia kuskusu, remeselná výroba hodiniek vo Švajčiarsku a Francúzsku, tradičné dostihy dromedárov v Spojených arabských emirátoch a Ománu či preteky v kosení lúk v Bosne a Hercegovine.

Vytvorenie zoznamu nehmotného dedičstva bolo schválené v roku 2003 a aktuálne sa na ňom nachádza zhruba 500 položiek. Na listine sú tradície, remeslá, obyčaje či folklórne prejavy z celého sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet