Na hlavný obsah

Doživotia za nevydarený puč. Turecko odsúdilo ďalších 92 ľudí

V súvislosti s pokusom o prevrat už odsúdili tisíce ľudí.

Doživotia za nevydarený puč. Turecko odsúdilo ďalších 92 ľudí
Na snímke členovia poriadkovej polície stoja pred vstupom do budovy súdu 26. novembra 2020 v Ankare. Turecký súd v ten deň odsúdil na doživotie 337 ľudí v súvislosti s neúspešným pokusom o prevrat. Foto: TASR/AP

Turecký súd v stredu (30. 12.) odsúdil na doživotie 92 osôb obžalovaných v prípade pokusu o štátny prevrat z leta 2016. Medzi odsúdenými sú aj bývalí generáli tureckej armády, ktorí boli súdení za pokus o narušenie ústavného poriadku. Dvanásť odsúdených si v stredu vypočulo verdikt doživotného trestu bez možnosti prepustenia, čo je najťažšia možná forma trestu v Turecku.

Proces, ktorý sa týkal príslušníkov armády a bol zameraný na incidenty v hlavnom štábe pozemných síl, sa začal v roku 2017. Celkovo v ňom bolo obžalovaných 132 osôb.

Ďalších 28 ľudí dostalo v stredu tresty s rozličnou dĺžkou odňatia slobody, niektorí na vyše 19 rokov. Obvinenia sa pohybovali od pokusu o vraždu až po členstvo v ozbrojenej teroristickej organizácii. Súd oslobodil deväť osôb spod všetkých obvinení, zatiaľ čo v prípade troch ľudí bude súdne konanie pokračovať.

Prevrat bol vraj riadený z exilu

Turecko z pokusu o prevrat, ktorý sa odohral 15. júla 2016, obviňuje islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Za údajné napojenie naňho štát uväznil tisícky osôb. Gülen, niekdajší spojenec tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, popiera akúkoľvek úlohu v neúspešnom pokuse o prevrat s bilanciou 250 mŕtvych.

Udalosti z leta roku 2016 boli v Turecku predmetom už 289 súdnych procesov. Odsúdených bolo zatiaľ 4 154 osôb, z nich 2 500 na doživotie a v stredu k nim pribudlo ďalších 92.

Ankara označuje Gülenovo hnutie za teroristickú organizáciu a obviňuje ho z infiltrovania kľúčových štátnych inštitúcií počas desaťročí. V Turecku stále prebieha niekoľko súdnych procesov súvisiacich s daným prevratom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet