Na hlavný obsah

Európska komisia dala na odporúčanie EMA a schválila vakcínu

Očkovať sa začne v krajinách EÚ 27. decembra.

Európska komisia dala na odporúčanie EMA a schválila vakcínu
Vakcína od Pfizeru a BioNTechu. Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) v pondelok (21. 12.) schválila vakcínu vyvinutú nemeckou firmou BioNTech a americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer na podmienečné použitie v krajinách Európskej únie. Informovala o tom riaditeľka EMA Emer Cookeová. Na jej odporúčanie ju následne vo večerných hodinách odobrila Európska komisia (EK).

„Dnes pridávame dôležitú kapitolu k úspešnému európskemu príbehu sprístupnením prvej vakcíny pre Európanov. K dispozícii bude pre všetky krajiny Európskej únie v rovnakom čase a za tých istých podmienok. A prídu aj ďalšie,“ oznámila na twitteri predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Šéfka EK už vo štvrtok (17. 12.) uviedla, že sa proti ochoreniu COVID-19 začne v krajinách EÚ očkovať 27. decembra a v dvoch nasledujúcich dňoch. Vakcínu vyvinutú spoločnosťami BioNTech a Pfizer už predtým schválili na použitie vo viacerých krajinách vrátane USA a Spojeného kráľovstva.

Na základe klinických štúdií a príbalového letáku, ktorý k vakcíne vydal Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA), má táto očkovacia látka 95-percentnú účinnosť. EMA v zrýchlenom konaní posudzuje tiež vakcínu americkej firmy Moderna, ktorou medzičasom začali očkovať v USA. K jej podmienečnému povoleniu by sa mala EMA vyjadriť 6. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet