Na hlavný obsah

Ešte raz a naposledy. Kaczynski zabojuje o post šéfa PiS

Zjazd poľskej vládnej strany sa uskutoční v roku 2021.

Ešte raz a naposledy. Kaczynski zabojuje o post šéfa PiS

Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski v pondelok (21. 12.) avizoval, že sa o predsednícky post v tejto strane bude uchádzať už len raz. Poslednýkrát by naň mal kandidovať na zjazde PiS, ktorý by sa mal konať po skončení pandémie koronavírusu, informuje poľská agentúra PAP.

„Hneď, ako sa skončí pandémia, sa bude konať stranícky zjazd a voľby (predsedu)… Budem kandidovať znova, avšak určite už poslednýkrát,“ povedal Kaczynski v rozhovore pre denník Rzeczpospolita. „Samozrejme, nejde o oznámenie môjho odchodu (z politiky),“ dodal.

PAP však uviedla, že takéto oznámenie by mohlo byť začiatkom konca kariéry jedného z najvplyvnejších poľských politikov v postsocialistickej ére tejto krajiny. Samotný Kaczynski povedal, že v strane „je veľa oveľa mladších“, ktorí by ho mohli nahradiť. Stranícky zjazd PiS sa pôvodne mal konať na jeseň, pre pandémiu ho však odložili. Aktuálne sa zdá, že by sa mohol konať v prvej časti roka 2021, uvádza PAP.

Kaczynski sa stal v októbri vicepremiérom. Dovtedy však dlhodobo vo vláde nezastával nijakú funkciu a bol len poslancom v Sejme (dolnej komore parlamentu). Napriek tomu je dlhodobo považovaný za najvplyvnejšieho poľského politika, ako aj tvorcu politiky PiS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet