Na hlavný obsah

Etna chŕlila lávu, popol pokryl ulice ostrovných miest

K zraneniam nedošlo.

Etna chŕlila lávu, popol pokryl ulice ostrovných miest
Činnosť sopky Etna. Foto: TASR/AP

Na juhu Sicílie sa v noci na pondelok (14. 12.) výraznejšie prebudila k životu sopka Etna, lávová fontána dosahovala výšku až 100 metrov. Obyvatelia okolitých obcí neboli ohrození, ale ráno našli popol z erupcie Etny na uliciach, balkónoch i autách. Výbuch neovplyvnil ani prevádzku miestneho letiska, informovala televízia SkyTg24.

Etna je najaktívnejšou európskou sopkou, tlie prakticky neustále. V nedeľu večer ale začala chrliť lávu a explóziu bola podľa svedkov počuť aj v susednom talianskom regióne Kalábria. Ráno národný vulkanologický ústav hlásil, že aktivita sopky už poklesla.

Majestátna Etna, ktorá je vysoká viac než 3 000 metrov, je aj obľúbeným cieľom turistov. Na jej svahy sa organizujú výlety a na jej úpätí sa dobre darí okrem iného vínnej réve. Od roku 2013 je tiež Etna zapísaná na zozname prírodných pamiatok Svetového dedičstva UNESCO.

Veľký výbuch s rozsiahlym výlevom lávy podľa vulkanológov v prípade Etny nehrozí. Etna má niekoľko hlavných a tiež tristo menších kráterov, z ktorých tiež vyviera horúca para a plyny. Vážnejšia explózia Etny nastala v marci 2017, keď sa zranilo desať ľudí vrátane pracujúcich vedcov. Zranenie utrpeli vtedy aj členovia tímu vedeckej redakcie britskej stanice BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet