Na hlavný obsah

EÚ odmietla ponuku Británie o rybolove, čas na uzatvorenie dohody sa kráti

Dohode bráni viacero sporných bodov, kompromis je stále možný.

EÚ odmietla ponuku Británie o rybolove, čas na uzatvorenie dohody sa kráti
Osoba na snímke má na sebe vestu s nápisom: "Pripravte sa na brexit". Foto: SITA/AP

Európska únia (EÚ) odmietla ponuku Británie týkajúcu sa rybolovu, uviedla v utorok (22. 12.) agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dva zdroje. Rybolov je jednou zo sporných oblastí pri rokovaniach o budúcich obchodných vzťahoch.

Británia v pondelok (21. 12.) navrhla, aby EÚ znížila hodnotu rýb, ktoré jej rybári nachytajú v britských vodách, o 30 %. Ešte pred týždňom požadovalo Spojené kráľovstvo zníženie o 60 %.

EÚ minulý týždeň odmietla akceptovať redukciu o viac než 25 %. Do skončenia sa prechodného obdobia, počas ktorého zostáva Británia súčasťou jednotného trhu a colnej únie, zostáva už len deväť dní a aktuálne nie je mnoho signálov, že by dohoda bola na dohľad.

Británia je takisto naďalej proti požiadavke EÚ, že Brusel by mohol zaviesť odvetné clá, predovšetkým na energie, ak Británia odstúpi od dohody o rybolove. Londýn uviedol, že je pripravený akceptovať odvetné clá na ryby, ale nie v iných oblastiach.

Európska komisia (EK) sa radí s členskými štátmi o britskom návrhu a hlavný vyjednávač EÚ by mal niekedy v utorok popoludní v Bruseli informovať zástupcov členských krajín. Podľa zdrojov je ešte stále možné dosiahnutie kompromisu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet