Na hlavný obsah

Európska komisia predstavila protiteroristický plán

Sociálne siete by mali rýchlo mazať príspevky s teroristickým obsahom.

Európska komisia predstavila protiteroristický plán
Foto: TASR/AP

Európska únia by mala v budúcnosti v boji proti terorizmu vsádzať na efektívnejšiu policajnú spoluprácu vrátane jednoduchšieho prístupu k internetovej komunikácii teroristov. Počíta s tým protiteroristický plán Európskej komisie (EK), ktorá chce okrem iného hľadať cesty, ako by úrady mohli legálne získať prístup ku šifrovanej komunikácii a pritom nenarušili právo na súkromie. Predstavili ho v stredu (9. 12.). EK chce tiež posilniť mandát európskej policajnej agentúry Europol alebo vymenovať unijného protiteroristického koordinátora.

Komisia prichádza s novou aktivitou v reakcii na nedávne teroristické útoky vo Francúzsku či Rakúsku, po ktorých sa ministri vnútra EÚ zhodli na potrebe zlepšiť spoluprácu pri výmene informácií či ochrane vonkajších hraníc. Jedným z účinných nástrojov by podľa Bruselu malo byť práve získanie prístupu ku šifrovanej komunikácii, ktorú potenciálni útočníci vedú cez internetové platformy. Proti podobným návrhom sa však v minulosti ostro ohradzovali ochrancovia súkromia, podľa ktorých by túto možnosť šlo ľahko zneužiť aj proti bežným užívateľom sietí.

„Musíme nájsť rovnováhu medzi tým, aby polícia mala možnosť efektívne chrániť bezpečie našich obyvateľov a zároveň nebolo narušené súkromie,“ pripustila obtiažnosť plánu eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Brusel bude najprv s členskými štátmi diskutovať o možnom zákonnom a technickom riešení – napríklad či a do akej miery nariadiť povinnú spoluprácu internetovým spoločnostiam, dodala.

K ich činnosti sa vzťahuje tiež ďalšia súčasť stratégie. Komisia chce, aby členské štáty a Európsky parlament (EP) čo najrýchlejšie schválili nariadenie, vďaka ktorému budú musieť sociálne siete mazať príspevky s teroristickým obsahom do hodiny od upozornenia od úradov niektorej z krajín. Nové pravidlá, po uplatnení ktorých volá množstvo krajín, majú znemožniť napríklad koordináciu útokov či zverejňovanie návodov na výrobu výbušnín. Podľa Johanssonovej je reálne, aby štáty a EP k zhode dospeli ešte v decembri. Prezidenti a premiéri krajín EÚ prerokujú plán na dvojdňovom summite, ktorý začína vo štvrtok (9. 12.) v Bruseli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet