Na hlavný obsah

Európske aerolínie prídu v roku 2020 o takmer 18 miliárd eur

O pilotov lietadiel je naďalej záujem.

Európske aerolínie prídu v roku 2020 o takmer 18 miliárd eur
Na snímke lietadlo Airbus A380 francúzskej leteckej spoločnosti Air France. Foto: TASR/AP

Pandémia koronavírusu spôsobila leteckej doprave vysoké straty. Iba v Európe prídu aerolínie tento rok podľa údajov Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA) súhrnne o takmer 18 miliárd eur. Počet prepravených pasažierov sa celosvetovo prepadol o polovicu.

Ako informoval Dušan Tokarčík zo spoločnosti Slovak Training Academy, o pilotov dopravných lietadiel je stále veľký záujem. Podľa údajov IATA je v Európe v odvetví letectva a s ním spojených podnikateľských činností ohrozených 6 až 7 miliónov pracovných miest.

Dlhodobý problém s nedostatkom pilotov v Európe potvrdzuje aj dekan Leteckej fakulty v Košiciach Stanislav Szabo. Požiadavky celosvetového leteckého trhu pred vypuknutím krízy evidovali podľa neho akútny nedostatok chýbajúcich pilotov, ale aj pozemného leteckého personálu. „Hovoríme rádovo o desiatkach tisíc osôb. Aj keď súčasná kríza uzemnila väčšinu leteckej techniky, na čo letecké spoločnosti reagovali aj prepúšťaním personálu, neznamená to, že sa tým problém vyriešil,“ dodal Szabo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika