Na hlavný obsah

Fanúšikovia Pána prsteňov chcú kúpiť dom Tolkiena a spraviť z neho múzeum

Organizovali by tam čítania a kultúrne podujatia.

Fanúšikovia Pána prsteňov chcú kúpiť dom Tolkiena a spraviť z neho múzeum
Na snímke autor populárnej knižnej série Pán Prsteňov John R. R. Tolkien. Foto: TASR/AP

Dom v Oxforde, v ktorom sedemnásť rokov žil britský spisovateľ John Ronald Reuel Tolkien, je na predaj. Kúpiť by ho chceli fanúšikovia Pána prsteňov, Hobita a ďalších Tolkienových diel, ktorí majú v pláne zmeniť usadlosť na múzeum, informovala agentúra AFP. Ich crowdfundingovou zbierku podporili aj herci Ian McKellen či Martin Freeman, ktorí si zahrali v Tolkienových filmových adaptáciách.

Skupina milovníkov Tolkienovho diela založila takzvaný Projekt Northmoor – pomenovaný podľa oxfordskej ulice, v ktorej spisovateľov dom stojí. Cieľom je nazbierať za tri mesiace 4,5 milióna libier (132,2 milióna Sk), za ktoré by bolo možné dom kúpiť a zrekonštruovať do podoby, „ktorú by Tolkien poznal“. Ak by sa podarilo získať ešte ďalších 200 000 libier, postavili by organizátori zbierky „na konci záhrady hobití dom“.

Členovia Projektu Northmoor by chceli vytvoriť kreatívny dom, ktorý by nebol len obyčajným múzeom, ale by v ňom organizovali čítanie a ďalšie kultúrne podujatia.

Zakladateľka projektu, spisovateľka Julia Goldingová, sa so súčasným majiteľom dohovorila na troch mesiacov, počas ktorých neponúkne dom inému kupcovi. Autorka si je pritom vedomá, že nebude ľahké vybrať za tak krátky čas takú veľkú sumu. „Ale stačí sa pozrieť na Frodovu a Samovu cestu z Roklinky k Hore osudu, ktorá trvala rovnako dlho a ktorá je nám vzorom, že to môžeme tiež zvládnuť,“ uviedla Goldingová s odkazom na zápletku Tolkienovej ságy Pán prsteňov.

Projekt na zverejnenom videu podporil rad osobností, vrátane hercov Iana McKellena, ktorý hral vo filmoch podľa Tolkienovej predlohy čarodejníka Gandalfa, Martina Freemana, ktorý stvárnil v trilógii Hobit Bilba Bublíka či Johna Rhysa-Daviesa, ktorý si zahral trpaslíka Gimliho. V odkaze na prvý diel Tolkienovej série Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa apeloval McKellen na spisovateľovho fanúšikov, aby sa stali členmi spoločenstvá darcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet