Na hlavný obsah

Filmový svet plače. Zomrel kráľ ázijskej kinematografie

Jeho tvorba viacerých nadchla i pobúrila.

Filmový svet plače. Zomrel kráľ ázijskej kinematografie
Juhokórejský režisér Kim Ki-duk. Foto: TASR/AP

Jeden z najvýznamnejších juhokórejských a ázijských režisérov Kim Ki-duk zomrel v Lotyšsku vo veku 59 rokov na komplikácie spojené s ochorením COVID-19. Informoval o tom v piatok (11. 12.) lotyšský spravodajský server Delfi a denník The Korea Herald neskôr uviedol, že juhokórejským médiám správu potvrdila jeho rodina.

Podľa serveru Delfi pricestoval Kim do Lotyšska 20. novembra. Začiatkom decembra sa ale neobjavil na jednej z dohodnutých schôdzok, a tak po ňom začali jeho priatelia pátrať po nemocniciach po celom Lotyšsku. Medzičasom zomrel.

Kim Ki-duk sa narodil 20. decembra 1960 v Južnej Kórei a jeho režijným debutom bola v roku 1996 nízkorozpočtová snímka Krokodíl. Počas svojej kariéry získal množstvo medzinárodných cien – okrem iného v roku 2004 ocenenie za najlepšiu réžiu za film Samaritánka v Berlíne a za snímku 3-IRON v Benátkach. V roku 2012 získal za svoj film Pieta v Benátkach hlavnú cenu Zlatého leva. V roku 2013 musel vystríhať scény zo svojho filmu Moebius, ktorý sa točí okolo incestu.

Na medzinárodnej scéne sa tiež preslávil filmami Ostrov (2000) a Špeciálny agent (2001). Nezlomným dôkazom o jeho talente bol pre mnohých film Jar, leto, jeseň, zima … a jar (2003).

Režisérsky samouk Kim Ki-duk vyvolával svojou tvorbou nadšené aj odsudzujúce reakcie kritikov a divákov, ktorým sa často nepáčili rozporuplné charaktery postáv, vizuálne šokujúce scény a tabuizované témy. Nakoniec si ale vydobyl celosvetovú slávu aj označenie kráľ ázijskej kinematografie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet