Na hlavný obsah

Grécko žiada zbrojné embargo proti Turecku. Nenecháme sa zastrašiť, odkazuje Erdogan

Dôvodom sú sporné prieskumné vrty Turecka v Stredozemnom mori.

Grécko žiada zbrojné embargo proti Turecku. Nenecháme sa zastrašiť, odkazuje Erdogan
Turecké prieskumné plavidlo Oruc Rei vo vodách Stredozemného mora. Foto: SITA/AP

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis navrhne ostatným členským štátom Európskej únie, aby zaviedli proti Turecku zbrojné embargo, informoval grécky denník Ekathimerini. Grécko bude žiadať o rozšírenie sankcií pre sporný prieskum zásob ropy a zemného plynu, ktorý Turecko vedie v Stredozemnom mori. O rozšírení sankcií by mali rozhodnúť hlavy štátov EÚ na samite, ktorý sa uskutoční tento týždeň v Bruseli.

Podľa denníka sa Grécko najviac obáva predaja šiestich ponoriek Typ 214. O predaji týchto plavidiel grécky premiér niekoľkokrát rokoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Významným dodávateľom zbrojných súčiastok do Turecka je aj Španielsko.

„Nenecháme sa zastrašiť vyhrážkami a vydieraním,“ uviedol v pondelok (7. 12.) turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa neho Turecko neustúpi „pirátskej mentalite“ okolitých krajín. Prezident však uviedol, že chce o spornom prieskume naďalej jednať.

Grécko poukazuje na prípad sankcií proti Rusku, ktoré členské štáty EÚ zaviedli po obsadení Krymu. Pre tieto sankcie Francúzsko zrušilo významný zbrojný kontrakt s Ruskom – dodávku dvoch vojnových lodí triedy Mistral.

V novembri minulého roka sa členské štáty Európskej únie dohodli na koordinovanom pozastavení vývozu zbraní do Turecka, a to pre zapojenie sa tejto krajiny do konfliktu v Sýrii. Krajiny ale zastavenie vývozu postupne rušili na jar tohto roku.

Grécko žiada o zavedenie sankcií proti Turecku pre spor o prieskumoch zásob ropy a zemného plynu. Robia ich turecké plavidlá vo vodách, ktoré si nárokuje Grécko. Turecko tak podľa Grécka porušuje medzinárodné právo, čo Ankara odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet