Na hlavný obsah

Gröhling čaká na schválenie plánu otvárania škôl

Podľa ministra zdravotníctva si svoju úlohu nesplnil.

Gröhling čaká na schválenie plánu otvárania škôl
Foto: TASR

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) predložil na utorkové (1. 12.) zasadnutie Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) SR plán otvárania škôl. Podľa neho by sa malo pretestovať 70 % žiakov, ich rodičov a učiteľov. Gröhling o pláne rokoval počas minulého týždňa so zriaďovateľmi škôl, teraz čaká na výsledky hlasovania ÚKŠ.

„Nie je možné, aby sme otestovali približne 1,5 milióna ľudí, niečo také logisticky nedokážeme zvládnuť,“ uviedol minister krátko pred zasadnutím ÚKŠ. Rezort preto pripravil iný návrh, ktorý odporúčali aj epidemiológovia. Podľa neho by sa dalo pretestovať iba 70 % z celej spomínanej skupiny. „Naďalej by ale platil aj semafor,“ dodal Gröhling. Na základe semaforu, ktorý bol v slovenských školách aktivovaný od septembra, bolo v karanténe na území celého Slovenska iba okolo 5 % žiakov.

Nový systém testovania, o ktorom bude v utorok (1. 12.) hlasovať ÚKŠ, navrhovali epidemiológovia ako Vladimír Krčméry, Martin Smatana či Elena Prokopová. „Zlom mojej trpezlivosti je už na konci, takže uvidíme, ako sa k tomu postaví Ústredný krízový štáb,“  dodal minister s tým, že verí, že ÚKŠ si uvedomí, že vzdelanie je dôležité. Špekulácie o svojej demisii odmietol. „Nemyslím si, že teraz treba robiť nejaké teatrálne výstupy,“ uzavrel.

Zadanie bolo iné

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) si jeho kolega z vládnej koalície svoju úlohu nesplnil. „Podľa mňa toto nebolo zadanie, ktoré pán minister dodal,“ reagoval na Gröhlingov návrh. „Chcem sa pýtať, ako by to malo v praxi fungovať. Kto bude tých 30 %, ktorí sa pretestovať nemusia a ako to bude potom do budúcnosti. Mám veľa otázok.“

Jediným riešením, ktoré podľa Krajčího môže Slovensku v aktuálnej epidemickej situácii pomôcť, je masívne testovanie a s ním mal pomôcť aj minister školstva.

„Ak otvoríme školy a akýmkoľvek spôsobom budeme zmierňovať kritériá pretestovania detí a rodičov, tak sa nám to začne v školách šíriť. Nepomôže nám to udržať epidemiologickú situáciu na tej úrovni, ako je to teraz a hrozí nám, že sa bude zhoršovať,“ uviedol Krajčí.

„Riešením je masívne testovanie celej populácie,“ myslí si minister, podľa ktorého sa školy môžu otvoriť jedine v prípade, že sa masívne pretestujú všetci občania Slovenska, aj tí, ktorí nemajú deti. „Nie že (Gröhlingov návrh) nepodporím, ale ja osobne si myslím, že pán minister dostal iné zadanie,“ zopakoval Krajčí.

O pláne spojenom s otváraním škôl mal ÚKŠ hlasovať už v pondelok (30. 11.), štáb sa ale nestretol. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v utorok uviedol, že zasadnutie sa presunulo, pretože on ako zvolávateľ mal iný program.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko