Na hlavný obsah

Gröhling ukázal plán návratu žiakov do škôl, bude ho riadiť COVID automat

Plán fungovania škôl bude mať sedem fáz.

Minister školstva (MŠ) Branislav Gröhling (SaS) vo štvrtok (17. 12.) predstavil manuál Návrat do škôl 2021, ktorý určuje, za akých podmienok sa budú žiaci a študenti od 11. januára vracať do škôl.

Manuál pracuje so sedemfázovým COVID automatom, ktorý sa začína v zelenej monitorovacej fáze bez obmedzenia, prechádza cez dva stupne ostražitosti a končí v čiernom, štvrtom stupni varovania. V prípade jednotlivých stupňov varovania bude prezenčné vyučovanie v určených školách podmienené aj platným testom. Pravidlami automatu a rozhodnutím MŠ sa budú riadiť aj základné umelecké školy, jazykové školy a centrá voľného času.

Gröhling uviedol, že Slovensko je momentálne v treťom až štvrtom stupni varovania. Predpokladá, že po prijatých opatreniach budú v januári školy v regiónoch v druhom až treťom stupni varovania.

To, ako budú školy prechádzať jednotlivými stupňami od monitorovania po stupne varovania, automat určuje podľa štyroch definovaných kritérií. Ide o váženú 14-dňovú incidenciu, počet hospitalizovaných na 100 000 obyvateľov, trend 7-dňovej incidencie a zhodnotenie situácie na okresnej úrovni (Regionálnym úradom verejného zdravotníctva).

Schéma fungovania škôl podľa COVID automatu..Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Posledná fáza takmer bez detí v školách

Napríklad, región, ktorého vážená 14-dňová incidencia neprekročí hodnotu 50 bude fungovať absolútne bez obmedzení. Ak sa hodnota bude pohybovať medzi 50 – 150, región sa dostane do I. a II. stupňa ostražitosti a bude môcť otvoriť materské, základné a stredné školy a odborné učilištia bez obmedzení. Vysoké školy v takomto regióne môžu učiť prezenčne s obmedzenou kapacitou, no s uzatvorenými internátmi.

Od I. stupňa varovania sa vysoké školy vyučujú dištančne. Materské a základné školy sú stále bez obmedzení, ale zo stredných škôl a odborných učilíšť sa môžu do lavíc vrátiť iba koncové ročníky. Všetci žiaci ale musia mať platný test.

V prípade II. a III. stupňa varovania môžu do škôl chodiť škôlkari, žiaci prvého stupňa základných škôl a koncové ročníky základných a stredných škôl a odborných učilíšť. Prezenčné vyučovanie bude možné iba s testom. Špeciálne školy a deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne, môžu ísť naspäť do škôl, a to maximálne v počte päť detí na jedného učiteľa. Pre vysoké školy bude naďalej povolená iba dištančná výučba.

V poslednom, teda IV. stupni varovania, ostávajú otvorené materské školy a prvý stupeň základných škôl iba pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Materské školy sú zatvorené, základné, stredné, odborné a vysoké školy zostávajú na dištančnej výučbe.

Schéma fungovania škôl podľa COVID automatu.Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko